Ryż na mleku z jabłkami, udekorowany czekoladą.

Ryż na mleku z jabłkami. Sprawdzony domowy przepis

Ryż na mleku z jabłkami to pyszny, sycący posiłek. Nadaje się idealnie na podwieczorek albo śniadanie. Można podawać go nawet małym dzieciom (wtedy trzeba zmniejszyć ilość cukru lub w ogóle z niego zrezygnować). Jeśli masz ochotę na przygotowanie jakiegoś prostego, ale wyjątkowo smacznego dania — ten przepis będzie dla Ciebie idealny.
Reklama

Jabłka — uniwersalny owoc

Jabłka to przepyszne i niesamowicie zdrowe owoce. Zawierają bardzo dużo witamin. Można przygotowywać z nich różne smaczne dania. Sprawdzają się w wersji na słodko: owsianki, placuszki, ciasta, kisiele, desery, jak i w wersji wytrawnej: w sałatkach, śledziach czy dodane do mięs. Te owoce są dostępne cały rok i bez problemu można je kupić w każdym sklepie spożywczym czy warzywniaku.
Ryż na mleku posypany cynamonem, z kawałkami jabłek.
Canva

Ryż na mleku z jabłkami — składniki

Potrzebne będą:
  • szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 4 jabłka
  • szczypta cynamonu
  • Ryż na mleku z jabłkami — jak go zrobić krok po kroku

    Przepis na to danie jest bardzo prosty.
    Reklama
    Trzeba jedynie uważać, żeby nie przypalić dania w trakcie gotowania.
    1. Dodaj ryż do mleka w małym garnuszku, gotuj na małym ogniu.
    2. Kiedy całość będzie już ciepła, dodaj masło i cukier.
    3. Cały czas gotuj na małym ogniu.
    4. W międzyczasie jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    5. Podlej jabłka odrobiną wody w drugim garnku i upraż je na małym ogniu.
    6. Wyłącz jabłka i dopraw je cynamonem.
    7. Kiedy ryż wchłonie całe mleko — wymieszaj go z połową jabłek.
    8. Porozdzielaj ryż do miseczek, resztę jabłek połóż na wierzchu dania.
    9. Ryż na mleku z jabłkami gotowy!
    Ryż na mleku z cynamonem, udekorowany jabłkami.
    Canva

    Ryż na mleku z jabłkami — jak można modyfikować to danie

    Jak większość przepisów, także i ten łatwo zmienić.
    Reklama
    Przede wszystkim zamiast zwykłego mleka, ryż można ugotować na napoju roślinnym. Zamiast cukru — świetnie sprawdzi się miód. Jeśli danie spożywać będzie małe dziecko, dobrym pomysłem jest całkowite zrezygnowanie z jego słodzenia. W trakcie gotowanie ryżu można dodawać do niego suszone owoce, czy ogólnie bakalie. A czym zastąpić jabłka? Innymi świeżymi owocami: bananem, gruszką, truskawkami czy malinami.
    Reklama
    Autor - Olga Szarycka
    Autor:
    |
    redaktor zaradnakobieta.pl
    o.szarycka@zaradnakobieta.pl
    Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
    Google news icon
    Obserwuj nas na
    Google news icon
    Udostępnij artykuł
    Reklama
    Reklama
    Reklama