makowiec z gotowej masy

Szybki makowiec z gotowej masy – świąteczny przepis na dwa sposoby

Świąteczny makowiec z gotowej masy ma wielu zwolenników, jak i przeciwników. Dla jednych masa makowa z puszki jest zbyt słodka. Jednak dla osób niemających smykałki do wyrobów cukierniczych to jedyna szansa na przygotowanie wigilijnego deseru. Gotowy mak można zagospodarować na wiele ciekawych sposobów. Przedstawiamy dwa szybkie przepisy na doskonały makowiec bożonarodzeniowy z gotowej masy!
Reklama

Szybki makowiec z gotowej masy na biszkoptach

Wigilia bez makowca? Nie ma takiej możliwości! Wigilijne wypieki są dość czasochłonne, dlatego też idealnym rozwiązaniem jest błyskawiczny przepis na wigilijny makowiec z gotowego maku. Składniki:
  • duża puszka masy makowej
  • paczka okrągłych biszkoptów
  • 120 g mieszanki keksowej
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • płatki migdałowe
Przygotowanie krok po kroku
  1. Masę makową wymieszaj z żółtkami, kaszą manną i mieszanką keksową
  2. Ubij białka na sztywną pianę i dodaj do przygotowanej masy z maku. Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj
  3. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia, a następnie przygotuj biszkoptowy spód układając ciastka bardzo ciasno jedno obok drugiego
  4. Połowę masy z maku oraz białek wyłóż na rozłożone biszkopty i równomiernie rozprowadź przy użyciu silikonowej szpatułki, a następnie rozłóż kolejną warstwę z biszkoptów. Na wierzch rozprowadź resztę masy makowej
  5. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do całkowitego ostygnięcia
  6. Na wierzch makowca wyłóż masę kajmakową i posyp płatkami migdałowymi
Gotowe!
gotowa masa makowa na wigilijny makowiec
canva.com

Jak zrobić roladę makową z gotowego maku

Składniki:
  • duża puszka masy makowej
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 20 g suchych drożdży
  • 150 g masła
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  1. Mąkę przesiej do miski i dodaj kolejno: suche drożdże, letnie mleko, żółtka, proszek do pieczenia, roztopione masło i szczyptę soli
  2. Zawartość miski dokładnie wymieszaj i wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, a następnie nakryj bawełnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut
  3. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i podziel na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkuj i rozłóż podzieloną na pół masę makową
  4. Zawiń w rolki, połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180°C. Makowiec będzie gotowy po ok. 35 minutach
Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama