Kawałek karpia pieczonego w piekarniku.

Karp pieczony w piekarniku. Przepis babci

W Wigilię na stole musi pojawiać się tradycyjnie 12 potraw. Jedną z nich jest karp. Każda rodzina ma swój własny przepis, jak przyrządzić tę rybę. Z reguły podaje się ją w formie smażonej. Jednak znacznie zdrowszy jest karp pieczony w piekarniku. Do tego jest obłędnie smaczny. Warto w tym roku spróbować zrobić go w ten sposób!
Reklama

Karp pieczony w piekarniku — składniki

Sekretem tego przepisu jest cebula i mleko. Nieodpowiednio przygotowany karp może mieć mulisty posmak, dlatego to ważne, żeby go wcześniej odpowiednio wymoczyć. Produkty potrzebne do przygotowania dania:
  • 2 filety z karpia
  • 0,5 litra mleka
  • 3 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 seler (korzeń)
  • 1 pietruszka
  • 1 cytryna
  • masło klarowane
  • sól
  • biały pieprz
Kawałki wigilijnego karpia. Udekorowane cytryną, koperkiem i pietruszką.
Canva

Karp pieczony w piekarniku — przepis

Przepis na wigilijnego karpia pieczonego w piekarniku jest bardzo prosty, trzeba jednak zacząć szykować danie wcześniej.
Reklama
Ryba wymaga odpowiedniego wymoczenia, co zajmuje trochę czasu.
  1. Pokroić filety na kawałki.
  2. Pokroić 2 cebule na plastry.
  3. Rybę włożyć do naczynia, przykryć cebulą i zalać mlekiem.
  4. Naczynie szczelnie zamknąć i schować do lodówki na kilka godzin.
  5. Kiedy ryba już porządnie się wymoczy — obrać i pokroić na plasterki pozostałą cebulę i resztę warzyw.
  6. Wysuszyć rybę, mleko z cebulą wylać.
  7. Polać filety sokiem z cytryny.
  8. Karpia i warzywa oprószyć solą i białym pieprzem, oblać masłem klarowanym i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  9. Piec w 180 stopniach około 40 minut (w trakcie pieczenia kontrolować, może być potrzebny krótszy albo dłuższy czas).
  10. Od czasu do czasu polewać danie masłem klarowanym znajdującym się w naczyniu żaroodpornym.

Karp — czy musi znaleźć się na wigilijnym stole?

Odpowiednio przygotowany karp jest przepyszny.
Reklama
Wcześniejsze wymoczenie pozwala pozbyć się mulistego smaku, tak charakterystycznego dla tej ryby. Trzeba jednak pamiętać, że nawet przyrządzony w najlepszy sposób, może komuś nie odpowiadać. Mimo wszystko to specyficzna ryba. Warto poszukać alternatyw dla tych, którzy wolą inne opcje. W końcu karpie to nie jedyne wigilijne ryby.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama