makaron z orzechami nerkowca

Makaron z orzechami nerkowca – ten sos z nerkowców to prawdziwy obłęd!

Czy Wiesz, jakie cuda można wyczarować z orzechów nerkowca? Pewnie zwykle wykorzystujesz je jako przekąskę, albo jeden ze składników porannego musli. A tymczasem makaron z orzechami nerkowca to prawdziwa petarda, a jego sekret tkwi w specjalnym sosie. Chcesz spróbować? Musisz poznać ten przepis.
Reklama

Makaron z orzechami nerkowca – składniki

Co będzie nam potrzebne do przygotowania przepysznego, aromatycznego makaronu z orzechami nerkowca? Składniki:
  • Mleko roślinne lub zwierzęce – my rekomendujemy mleko kokosowe. Potrzebujemy 400 ml.
  • Olej roślinny – około 3-4 łyżki
  • Orzechy nerkowca – 200 gram (mogą być całe lub połówki)
  • Ciecierzyca z puszki
  • 1 duża, czerwona cebula
  • Czosnek: 3-4 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku
orzechy nerkowca
canva,com

Makaron z orzechami nerkowca – jak zrobić?

Na początek musimy przygotować nasz makaron. Oczywiście jeśli masz czas i ochotę, możesz przygotować domowy makaron – smakuje obłędnie. Ale spokojnie możesz również wykorzystać ten gotowy – ulubiony. Cebulę obieramy ze skórki.
Reklama
Kroimy ją w piórka, lub drobniejsze kawałki – jeśli tak wolisz. Nerkowce wkładamy do miseczki, dolewamy całe mleko, solimy i pieprzymy i dorzucamy jeszcze  obrane wcześniej ząbki czosnku. Blendujemy tak długo, aż powstanie nam z tego całkiem gładka masa. Potrzebujemy takiej standardowej konsystencji sosu. Jeśli wszystko będzie zbyt gęste, to dolewamy jeszcze trochę mleka, albo śmietany. Próbujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cały nasz sos przelewamy na patelnię, na której podsmażaliśmy cebulę. Do tego dorzucamy jeszcze dobrze odsączoną ciecierzycę. Wszystko dokładnie mieszamy i dobrze podgrzewamy – nie musi się zagotować. Do sosu z nerkowców wystarczy dorzucić nasz ugotowany wcześniej makaron. No i w zasadzie – danie gotowe. Oczywiście można jeszcze pokombinować z przyprawami, jeśli ktoś woli bardziej aromatyczne potrawy, ale gwarantujemy, że ten makaron z orzechami nerkowca ma szansę stać się Twoim ulubionym daniem bez żadnych zmian w przepisie. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama