Makaron domowy – przepis na tradycyjny makaron do rosołu
Makaron domowy to zapewne jedna z tych rzeczy, która przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przede wszystkim z wakacyjnych wizyt u dziadków. Niedzielny rosół z domowymi nitkami to po dziś dzień nieodłączny rytuał w wielu polskich domach. Oczywiście nie z uwagi na trudną dostępność gotowych makaronów, lecz wyjątkowy smak i wieloletnią tradycję, którą warto pielęgnować. Jak zrobić domowy makaron w tradycyjny sposób?
Reklama
Makaron domowy – przepis na swojski makaron
Sposób przygotowania domowego makaronu jest bardzo prosty i nie powinien sprawić trudności nawet największym amatorom gotowania. Dosłownie w kilka chwil przygotujesz domowy makaron, który smakiem znacząco różni się od gotowych wyrobów i jest również znakomitym dodatkiem do sałatek. Przygotowany tradycyjny makaron można przechowywać w papierowej torbie i ugotować w dowolnym momencie. Składniki na domowy makaron:- Z przesianej mąki na stolnicy usyp kopiec i wydrąż w nim średniej wielkości dołek, do którego należy dodać sól oraz jajka
- Ciasto na makaron zacznij wyrabiać zagarniając mąkę do środka. Masę ugniataj do uzyskania pełnej elastyczności (przez mniej więcej 12-15 minut)
- Gotowe ciasto należy podzielić na 2-3 mniejsze kulki, a następnie każdą z nich rozwałkować na bardzo cienkie placki (powinny być przejrzyste) i pozostawić do przeschnięcia na ok. 10 minut
- Gdy ciasto odpocznie każdy z placków zwiń w spłaszczoną rolkę i pokrój na cienkie lub grube nitki w zależności od własnych preferencji
- Jak gotować domowy makaron? W osolonej oraz wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia wszystkich nitek na powierzchnię. Zazwyczaj czas ten waha się w przedziale od 5 do 8 minut w zależności od grubości makaronu
canva.com
Jak zrobić makaron domowy bez jajek
Przepis na makaron w domu można oczywiście modyfikować w zależności od preferencji smakowych lub różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych.Reklama
Reklama
Makaron bezglutenowy – co zamiast mąki?
Zgodnie z tradycyjną recepturą mąka na domowy makaron powinna cechować się dużą zawartością glutenu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć do tego celu bezglutenowego składnika. W przypadku restrykcyjnych diet zamiast klasycznej mąki pszennej do przygotowania makaronu możesz użyć między innymi bezglutenowej mąki:Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak zrobić spaghetti? To proste!
Spaghetti to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Jest smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić pyszne spaghetti bolognese krok po kroku. Przedstawimy również historię tego dania, jak je podawać oraz udzielimy kilku porad.
Zdrowy i smaczny makaron z ciecierzycy - pomysły na dania
Czy wiesz, że istnieje zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnego makaronu? Makaron z ciecierzycy to innowacyjny produkt, który zdobywa coraz większą popularność wśród osób dbających o zdrową dietę. Dowiedz się więcej o zaletach makaronu z ciecierzycy i jak przygotować z niego pyszne dania.
Makaron z dynią: Musisz spróbować!
Czy kiedykolwiek próbowałeś połączyć smak dyni z pysznym makaronem? Jeśli nie, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu na makaron z dynią. To szybki i prosty sposób na przygotowanie smacznego obiadu, który z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na makaron z dynią, podpowiemy jak go podawać oraz udzielimy kilku porad dotyczących przygotowania tego wyjątkowego dania.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl