Śledzie w oleju z cebulą, w słoiczku.

Śledzie w oleju — wypróbuj tradycyjny przepis!

Śledzie w oleju to jedne z najbardziej popularnych sposobów przyrządzenia tej ryby. Robi się je bardzo prosto. Są wręcz banalne w wykonaniu i zawsze wychodzą. A co najważniejsze — do ich przyrządzenia wykorzystuje się tradycyjny przepis, recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Koniecznie przygotuj to pyszne danie! Wszyscy będą zachwyceni.
Reklama

Moczenie śledzi — czy trzeba je zrobić?

Moczenie śledzi, to proces, który pozwala na pozbycie się nadmiaru soli z ryb. Jest konieczny w przypadku śledzi solonych albo z beczki. W przypadku filetów ala'matias często wystarczy dokładnie oczyścić rybie mięso z oleju, w którym się znajdowało. Jak dokładnie wygląda takie moczenie filetów (bądź całych śledzi)? Ryby należy oczyścić i bardzo dokładnie przepłukać. Następnie zalewa się je zimną wodą (którą należy co jakiś czas zmieniać) i zostawić w lodówce na okres minimum od 2 do nawet 12 godzin.
Śledzie w oleju z cebulą.
Canva

Śledzie w oleju z cebulką — składniki

W tym przepisie wykorzystane zostaną śledzie ala'matias, których nie trzeba moczyć.
Reklama
Możesz oczywiście użyć ryb solonych z beczki. Wtedy czas przygotowania śledzi w oleju nieco się wydłuży. Pozostałe składniki też da się lekko modyfikować, a niektóre nawet pominąć (na przykład ocet).
  • 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
  • łyżeczka octu (opcjonalnie) 2 cebule
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta białego mielonego pieprzu
  • olej (świetnie sprawdzi się olej lniany, ale może być inny)

Przepis na śledzie w oleju — krok po kroku

Jeśli szykujesz śledzie na konkretną okazję, zacznij przygotowywać je 2 dni wcześniej.
Reklama
Przy ich robieniu nie ma dużo pracy, ale po przyrządzeniu muszą poleżeć w lodówce przez 48 godzin, żeby ich smak był taki, jak trzeba.
  1. Oczyść ryby z oleju
  2. Przepłucz je pod zimną bieżącą wodą.
  3. Osusz dokładnie śledzie.
  4. Pokrój je na kawałki.
  5. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę.
  6. Kawałki śledzi i cebuli umieść razem z przyprawami w słoiku. Bardzo delikatnie wymieszaj.
  7. Polej wszystko równomiernie octem.
  8. Wlej olej do słoiczka, tak, żeby wszystko zakrywał.
  9. Zakręć dokładnie słoik — musi być szczelnie zamknięty.
  10. Umieść śledzie w lodówce na 2 doby.
Gotowe! Smacznego!
Śledzie w oleju na talerzu. Ozdobione gałązką.
Canva

Śledzie — jak i z czym je podawać

Śledzie kojarzą się z imprezami i przyjęciami, ale tak naprawdę jest to też doskonała przekąska albo przystawka na co dzień.
Reklama
Dobrze komponuje się z chlebem i w takiej formie można je najlepiej podawać. Dobrym dodatkiem będą też gotowane ziemniaki.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama