Śledzie w oleju — wypróbuj tradycyjny przepis!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Śledzie w oleju — wypróbuj tradycyjny przepis!

Śledzie w oleju to jedne z najbardziej popularnych sposobów przyrządzenia tej ryby. Robi się je bardzo prosto. Są wręcz banalne w wykonaniu i zawsze wychodzą. A co najważniejsze — do ich przyrządzenia wykorzystuje się tradycyjny przepis, recepturę przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Koniecznie przygotuj to pyszne danie! Wszyscy będą zachwyceni.

Moczenie śledzi — czy trzeba je zrobić?

Moczenie śledzi, to proces, który pozwala na pozbycie się nadmiaru soli z ryb. Jest konieczny w przypadku śledzi solonych albo z beczki. W przypadku filetów ala'matias często wystarczy dokładnie oczyścić rybie mięso z oleju, w którym się znajdowało.
Jak dokładnie wygląda takie moczenie filetów (bądź całych śledzi)? Ryby należy oczyścić i bardzo dokładnie przepłukać. Następnie zalewa się je zimną wodą (którą należy co jakiś czas zmieniać) i zostawić w lodówce na okres minimum od 2 do nawet 12 godzin.
Śledzie w oleju z cebulą. Canva

Śledzie w oleju z cebulką — składniki

W tym przepisie wykorzystane zostaną śledzie ala'matias, których nie trzeba moczyć. Możesz oczywiście użyć ryb solonych z beczki. Wtedy czas przygotowania śledzi w oleju nieco się wydłuży.
Pozostałe składniki też da się lekko modyfikować, a niektóre nawet pominąć (na przykład ocet).

  • 0,5 kg filetów śledziowych ala'matias
  • łyżeczka octu (opcjonalnie)
    2 cebule
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • szczypta białego mielonego pieprzu
  • olej (świetnie sprawdzi się olej lniany, ale może być inny)

Przepis na śledzie w oleju — krok po kroku

Jeśli szykujesz śledzie na konkretną okazję, zacznij przygotowywać je 2 dni wcześniej. Przy ich robieniu nie ma dużo pracy, ale po przyrządzeniu muszą poleżeć w lodówce przez 48 godzin, żeby ich smak był taki, jak trzeba.

  1. Oczyść ryby z oleju
  2. Przepłucz je pod zimną bieżącą wodą.
  3. Osusz dokładnie śledzie.
  4. Pokrój je na kawałki.
  5. Cebulę pokrój w piórka lub kostkę.
  6. Kawałki śledzi i cebuli umieść razem z przyprawami w słoiku. Bardzo delikatnie wymieszaj.
  7. Polej wszystko równomiernie octem.
  8. Wlej olej do słoiczka, tak, żeby wszystko zakrywał.
  9. Zakręć dokładnie słoik — musi być szczelnie zamknięty.
  10. Umieść śledzie w lodówce na 2 doby.

Gotowe! Smacznego!
Śledzie w oleju na talerzu. Ozdobione gałązką. Canva

Śledzie — jak i z czym je podawać

Śledzie kojarzą się z imprezami i przyjęciami, ale tak naprawdę jest to też doskonała przekąska albo przystawka na co dzień. Dobrze komponuje się z chlebem i w takiej formie można je najlepiej podawać. Dobrym dodatkiem będą też gotowane ziemniaki.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie