zupa brokułowa z orzechami nerkowca

Zupa brokułowa z orzechami nerkowca, czyli przepis na krem z brokuła

Zupa brokułowa z orzechami nerkowca do idealna propozycja na chłodne zimowe wieczory. Smaczna, zdrowa i przede wszystkim łatwa w przygotowaniu, co ucieszy prawdopodobnie wszystkich amatorów kuchennych rewolucji. Jeśli szukasz szybkiego przepisu delikatny krem z zielonych warzyw i orzechów nerkowca, to jesteś w dobrym miejscu!
Reklama

Przepis na zupę brokułową z orzechami nerkowca

Orzechy nerkowca możesz dodawać praktycznie do wszystkiego. Ich lekko maślany i słodkawy smak najlepiej komponuje się z kuchnią bliskiego oraz dalekiego wschodu. Są także doskonałym dodatkiem do kremowych zup. Brokułowa już nigdy nie będzie smakować tak samo! Lista składników:
  • 1 kg świeżego brokuła podzielonego na różyczki (może być mrożony)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 150 g orzechów nerkowca
  • pęczek natki pietruszki lub koperku
  • przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka chilli
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
orzechy nerkowca i brokuły w różyczkach na zupę
canva.com

Zupa z brokułowa z orzechami nerkowca krok po kroku

Gdy masz już wszystkie składniki, to czas przystąpić do gotowania!
  1. Zacznij od namoczenia orzechów w gorącej wodzie ze szczyptą soli. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby moczyły się kilkanaście godzin. Pomiń ten kork jeśli nie chcesz ich miksować z pozostałymi składnikami, wolisz uprażyć i posypać talerz przed podaniem
  2. Obierz cebule i pokrój je na ćwiartki, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w kostkę i przepłucz w zimnej wodzie, aby wypłukać skrobię 
  3. W dużym garnku rozpuść masło i wlej łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę oraz czosnek i lekko podsmaż do zeszklenia cebuli
  4. Następnie dodaj do garnka pociętego na różyczki brokuła i namoczone orzeszki nerkowca. Podsmażaj mieszając przez ok. 5 minut
  5. Zalej warzywa bulionem warzywnym, dodaj ziemniaki i gotuj na wolnym ogniu przez 50 minut
  6. Zdejmij garnek z ognia i przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj całość do momentu uzyskania jednolitego kremu warzywnego
  7. Dopraw solą, pieprzem i papryczką chilli. Gotowe!
Zupę można jeść zaraz po ugotowaniu, lecz najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie smaki dokładnie się ze sobą połączą.
Reklama

Krem brokułowy – z czym podawać

Zupę brokułową z orzechami nerkowca możesz serwować na kilka różnych sposobów. Najpopularniejszy z nich to ten z chrupiącymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama