curry z orzechami nerkowca

Curry z orzechami nerkowca – szybki przepis na tajskie danie

Curry z orzechami nerkowca to doskonałe danie o niezwykle delikatnej konsystencji, które nie dość, że wyśmienicie smakuje, to jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Aromatyczne curry z kurczakiem lub kawałkami tofu na bazie orzechów nerkowca to uczta dla podniebienia, ale i również kulinarna podróż do krajów dalekiego wschodu. Idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa lub kolacja w gronie znajomych.
Reklama

Przepis na curry z orzechami nerkowca

Orzechy nerkowca to zarówno szybka przekąska podczas domowego seansu filmowego, jak i świetny dodatek do dań słodkich oraz wytrawnych. Tajskie curry z ich dodatkiem, to niepodważalna propozycja dla wszystkich wielbicieli kuchni tajskiej. Jak je przygotować? Lista składników:
  • 0,5 kg piersi z kurczaka (tofu w wersji wege)
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 ml bulionu warzywnego
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • pół łyżeczki kardamonu
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 3 szczypty kuminu rzymskiego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • pęczek świeżej kolendry
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka chilli
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek
orzechy nerkowca w białej misce na curry
canva.com

Curry z orzechami nerkowca krok po kroku

Jeśli masz już wszystkie składniki to czas przejść do przygotowania, które nie powinno zająć więcej niż 50 minut.
Reklama
  1. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a następnie podsmaż do zeszklenia na 1 łyżce oliwy z oliwek
  2. Dodaj do cebuli kumin, starty na cienkich oczkach tarki imbir, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno posiekane papryczki oraz rozgniecione w moździerzu ziarna kolendry. Wszystko dokładnie wymieszaj i podsmażaj ok. 1,5 minut
  3. Doprawione warzywa zalej mlekiem kokosowym i bulionem, wymieszaj, dodaj kardamon i pokrojonego w drobne kawałki kurczaka. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając
  4. W tym czasie rozgnieć orzechy nerkowca i upraż je na suchej patelni (uważaj, aby ich nie przypalić)
  5. Uprażone orzechy razem z fasolką szparagową oraz masłem dodaj do curry i ponownie gotuj przez ok. 10 minut. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj
  6. Przed podaniem zapraw śmietaną (jak zupę) i przyprósz posiekanymi listkami kolendry
Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama