Owsianka czekoladowa udekorowana bananami i borówkami.

Owsianka czekoladowa - przepyszne i sycące danie

Rano zawsze jest mało czasu, ale nie powinno zaczynać się dnia bez śniadania. To bardzo ważny posiłek, powinien być sycący, ale też oczywiście smaczny. Szukasz pomysłu na pyszne i błyskawiczne śniadanie? Owsianka czekoladowa sprawdzi się idealnie. Jest tak dobra, że dzięki niej z pewnością zaczniesz dzień z uśmiechem. Przepis na nią jest banalnie prosty, nie potrzeba też wielu składników.
Reklama

Owsianka czekoladowa — potrzebne składniki

Do wykonania owsianki czekoladowej potrzeba dosłownie paru rzeczy. Z niektórych można też zrezygnować, na przykład z owoców (pozwalają podkręcić smak, ale nie są niezbędne). Poniżej lista produktów:
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść suszonych śliwek (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki mleka
  • owoce do udekorowania owsianki, na przykład banany albo borówki (opcjonalnie)
Owsianka czekoladowa udekorowana truskawkami i borówkami.
Canva

Owsianka czekoladowa — dokładny przepis krok po kroku

Owsiankę czekoladową robi się bardzo szybko.
Reklama
Jeśli nie lubisz suszonych śliwek, nie musisz ich dodawać.
  1. Suszone śliwki pokrój w kostkę, zalej wrzątkiem.
  2. Wsyp płatki do rondelka. Dodaj sól, cukier i kakao.
  3. Zamieszaj wszystko, aż się ze sobą równomiernie połączy.
  4. Dolej mleka i zacznij podgrzewać owsiankę. Zamieszaj.
  5. Dodaj śliwki z wodą, w której się moczyły.
  6. Dodaj masło.
  7. Mieszaj od czasu do czasu, pilnuj, żeby ogień pod rondelkiem nie był zbyt duży.
  8. Kiedy płatki wchłoną większą część płynu, owsianka będzie gotowa.
  9. Owsiankę nałóż do miseczek i udekoruj owocami. Możesz też posypać wszystko pokruszoną czekoladą lub orzechami.
Owsianka czekoladowa udekorowana orzechami i czekoladowymi drażetkami.
Canva

Owsianka — danie, które możesz dowolnie modyfikować

Owsianka ma to do siebie, że możesz zmieniać składniki, które się do niej dodaje, a i tak będzie pyszna.
Reklama
Mleko można zastąpić wodą albo napojem roślinnym. Cukier miodem lub jakimś syropem, na przykład z daktyli, czy klonowym. Możesz też zrezygnować z dodawania masła i soli, ale mają one duży wpływ na smak i lepiej tego nie robić. Owsianka będzie również smaczna w wersji bez kakao. Jeśli lubisz owoce — masz nieograniczone możliwości. Możesz dodać do owsianki praktycznie wszystko: banany, truskawki, rodzynki, borówki. Sprawdzą się też bakalie, czy same orzechy.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama