Aranżacja wielkanocnego stołu
Święta wielkanocne są najważniejszymi w kulturze chrześcijańskiej. Śniadanie jakie w tym czasie organizujemy dla wielu rodzin jest najbardziej uroczystym i najistotniejszym w całym roku. Jak więc odpowiednio się przygotować i zagospodarować stół aby oddać zaangażowanie i powagę tych dni. Przedstawiamy nasze podpowiedzi.
Reklama
Jajka
Najważniejszym symbolem wielkanocnym są jajka. Ich miejsce na stole powinno być odpowiednio podkreślone. Na blacie kładziemy czysty, biały obrus. W dzisiejszych czasach często spotykamy bardzo kolorowe i symboliczne. Również są piękne jednak jeśli zależy nam na właściwym wyeksponowaniu innych dekoracji i podkreśleniu charakteru świąt warto zdecydować się na ten w kolorze białym. Centralne miejsce na stole powinien zająć koszyczek ze święconką lub półmisek, na który przełożymy pokarmy poświęcone w kościele. Obok ustawmy cukrowego baranka. Pozostałe elementy na stole powinny ze sobą idealnie współgrać i tworzyć jednolitą całość. Zastawę dopasowujemy do potraw jakie będą spożywane.Sztućce i zastawa
Wiele kompletów stanowi wyjątkową ozdobę, której nie ma konieczności niczym upiększać. Pięknie sprawdzają się sztućce ze srebra i elegancka zastawa. Odpowiednio dobrane elementy sprawiają, że nie ma konieczności dodawania nowych ozdób np. poprzez dodatkowe, często tandetne elementy dekoracyjne wykonane z plastiku.Reklama
Dekoracja
Najtrafniejsze będą te naturalne. Możemy postawić ozdobioną kolorowo rzeżuchę lub świeże kwiaty. Nie powinny być za wysokie i obszerne aby stół nie sprawiał wrażenie nadmiernie przeładowanego i aby goście mieli poczucie pełnej swobody w sięganiu po kolejne potrawy. W domach gdzie są dzieci idealne będą ozdoby wykonane własnoręcznie. Maluchom da to dużą satysfakcję, i jednocześnie będą one cieszyć oko wszystkich dorosłych gości.Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl