Aranżacja wielkanocnego stołu

Dom i ogród Sobota, 21 marca 2015
Oceń:
4 / 29 głosów
Aranżacja wielkanocnego stołu

Święta wielkanocne są najważniejszymi w kulturze chrześcijańskiej. Śniadanie jakie w tym czasie organizujemy dla wielu rodzin jest najbardziej uroczystym i najistotniejszym w całym roku. Jak więc odpowiednio się przygotować i zagospodarować stół aby oddać zaangażowanie i powagę tych dni. Przedstawiamy nasze podpowiedzi.

Jajka

Najważniejszym symbolem wielkanocnym są jajka. Ich miejsce na stole powinno być odpowiednio podkreślone. Na blacie kładziemy czysty, biały obrus. W dzisiejszych czasach często spotykamy bardzo kolorowe i symboliczne. Również są piękne jednak jeśli zależy nam na właściwym wyeksponowaniu innych dekoracji i podkreśleniu charakteru świąt warto zdecydować się na ten w kolorze białym.

Centralne miejsce na stole powinien zająć koszyczek ze święconką lub półmisek, na który przełożymy pokarmy poświęcone w kościele. Obok ustawmy cukrowego baranka. Pozostałe elementy na stole powinny ze sobą idealnie współgrać i tworzyć jednolitą całość. Zastawę dopasowujemy do potraw jakie będą spożywane.

Sztućce i zastawa

Wiele kompletów stanowi wyjątkową ozdobę, której nie ma konieczności niczym upiększać. Pięknie sprawdzają się sztućce ze srebra i elegancka zastawa. Odpowiednio dobrane elementy sprawiają, że nie ma konieczności dodawania nowych ozdób np. poprzez dodatkowe, często tandetne elementy dekoracyjne wykonane z plastiku. Ustawiamy pełną zastawę, która umożliwi jedzenie wszystkich posiłków. Sztućce do kolejnych dań układamy obok talerza w kolejności w jakiej będą używane, rozpoczynając od zewnętrznej strony. Po lewej stronie widelce, po prawej noże, łyżki do zupy po prawej, deserowe nad talerzem.

Dekoracja

Najtrafniejsze będą te naturalne. Możemy postawić ozdobioną kolorowo rzeżuchę lub świeże kwiaty. Nie powinny być za wysokie i obszerne aby stół nie sprawiał wrażenie nadmiernie przeładowanego i aby goście mieli poczucie pełnej swobody w sięganiu po kolejne potrawy.

W domach gdzie są dzieci idealne będą ozdoby wykonane własnoręcznie. Maluchom da to dużą satysfakcję, i jednocześnie będą one cieszyć oko wszystkich dorosłych gości. Zadbajmy aby stół wielkanocny kojarzył się z elegancją i wiosną. W końcu te święta są związane właśnie z tą porą roku. Piękne odcienie zieleni, żółci, pomarańczy i bieli z pewnością podkreślą wyjątkowość tych dni.

Jeśli nie ma dzieci i sami nie mamy zbytnich zdolności manualnych możemy zdecydować się na piękne stonowane ozdoby z tych dostępnych w tym okresie we wszystkich sklepach. Odpowiednie ich dobranie stworzy właściwy nastrój i atmosferę.

Nawet jeśli ktoś nie czuje atmosfery świąt to odpowiednie skomponowanie stroju przeniesie go we właściwy wymiar i poczuje się znacznie lepiej. Oddanie ich wyjątkowości bardzo często sprowadza się do niewielkiej ilości elementów pięknie ze sobą połączonych. Wystarczy nasze wyczucie estetyki i upodobania, a święta wielkanocne przy rodzinnym stole będą wyjątkowe i niezapomniane.

Marta