3 nietypowe przepisy na wielkanoc
Święta Wielkanocne to najważniejsze dni w roku dla każdego Katolika. W tym czasie niemal we wszystkich domach przygotowywane są tradycyjne, znane od lat dania, które większość domowników chętnie kosztuje. Jednakże wadą polskiej kuchni jest wysoki poziom tłuszczu zawarty w potrawach, a co za tym idzie ich wysoka kaloryczność.
Reklama
W obecnych czasach wielu z nas coraz chętniej poznaje inne kultury, a także wywodzące się z nich smaki i zwyczaje żywieniowe. Zauważamy, że kuchnie orientalne czy śródziemnomorska są znacznie zdrowsze, a wykorzystywane w nich tłuszcze uchodzą za wskazane w naszej diecie.
Liczne, młode polskie gospodynie przykładają szczególną wagę do zdrowego stylu życia i żywienia swoich bliskich stąd coraz chętniej decydujemy się na przygotowywanie oryginalnych potraw także na święta. Oczywiście w każdym domu znajdą się dania bez których Wielkanoc nie może się obejść bo pamiętamy je od dzieciństwa jednak z dużym zapałem wprowadzamy najróżniejsze innowacje.
Przedstawiamy kilka przepisów, które mogą sprawdzić się na waszych wielkanocnych stołach.
Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie całości. Przygotowujemy blachę do pasztetu, może być keksówka. Należy wyłożyć ją przygotowanymi plasterkami boczku, na nich umieszczamy masę i ubijamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 50minut.
Zioła należy rozetrzeć (najlepiej w moździerzu) z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Łączymy zawartość obydwu patelni oraz zioła i jeszcze raz podsmażamy razem. Następnie przekładamy całą masę do miski, dodajemy rozbite jajka, solimy i pieprzymy, po czym dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie z jedną łyżką oliwy i wylewamy na nią całość. Gdy spód się zetnie a góra pozostanie nadal lekko płynna należy wstawić patelnie do piekarnika i piec do momentu całkowitego ścięcia się frittaty. Wyjmujemy i studzimy. We Włoszech to danie podaje się na zimno.
Pomidory pellati umieszczamy bezpośrednio w garnku i rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w półtalarki, czosnek przecieramy i oba produkty podsmażamy na oliwie z oliwek, gdy staną się szkliste dodajemy pomidory i świeży tymianek. Całość powinna się zagotować. Dodajemy cukier, sól, tabasco oraz pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy świeżą bazylię. Do gotowej zupy podajemy grillowane w piekarniku kromki bagietki oraz serek mascarpone.
Marta
1. Drobiowy pasztet z jajkami przepiórek
Składniki:- 30dag piersi kurczaka,
- 20dag podudzia z indyka,
- 2 filety z kaczki,
- 20dag wątróbki drobiowej,
- Około 15 plasterków cienko pokrojonego boczku wędzonego,
- 6 jajek,
- 1 średnia cebula,
- 1 bułka kajzerka,
- 1 opakowanie jajek przepiórek,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 3-5 listków laurowych,
- Opakowanie przyprawy do pasztetu.
Reklama
2. Frittata Pasquale z Umbrii
Składniki:- 5 dag wędzonego boczku,
- 2 białe kiełbasy,
- 10 dag świeżego szpinaku,
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 niewielka cebula,
- Pęczek natki pietruszki,
- 6 jajek,
- Sól,
- Pieprz,
- Po około 1garści świeżych ziół: tymianek, bazylia, majeranek, mięta, rozmaryn.
Reklama
3. Toskańska zupa z pomidorów
Składniki:- 4 puszki pomidorów pellati (bez skórki) lub około 800g świeżych pomidorów,
- 1-2 cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- Niewielka ilość świeżej bazylii i tymianku do smaku,
- Oliwa z oliwek,
- Sól,
- Cukier,
- Pieprz,
- Tabasco – do smaku,
- Ser mascarpone,
- Bagietka.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zostało Ci jedzenie po Świętach? Zdziwisz się, co możesz zamrozić
Ciasta, mięsa, sałatki, zupa... Po Wielkanocy zostało na pewno mnóstwo pyszności. Co zrobić z jedzeniem po Świętach, żeby się nie zmarnowało? Sprawdź, jak to ogarnąć, żeby nie trzeba było niczego wyrzucać.
Kolorowe, piękne i bez chemii. Tak nasze babcie farbowały jajka
Jeśli nie chcesz używać sztucznych barwników do malowania pisanek, sprawdź metody na farbowanie jajek naturalnie. To nic trudnego i spokojnie możesz wykorzystać produkty, które znajdują się w Twojej kuchni.
Oto sekret idealnie soczystej szynki pieczonej na Wielkanoc. Twoi goście będą w szoku
Domowa pieczona szynka bardzo dobrze sprawdza się w roli przystawki. Można pokroić ją na grube plastry i podać gościom przed głównym posiłkiem, by rozbudzić ich kubki smakowe i zwiększyć ich ochotę na coś porządnego i bardziej obiadowego.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl