Zastosowanie ziół w kuchni

Kuchnia Poniedziałek, 18 listopada 2013
Oceń:
4 / 18 głosów
Zastosowanie ziół w kuchni

Zioła to aromatyczne, naturalne przyprawy, polecane do stosowania w kuchni. Jeśli gotujemy dla rodziny lepiej używać świeżych i suszonych ziół niż gotowych przypraw zawierających konserwanty, glutaminian sodu i inne składniki, których nasz organizm nie potrzebuje a mają jedynie walory smakowe, które można również osiągnąć poprzez umiejętne łączenie naturalnych przypraw. Jednak jakie zioła do czego stosować? Poniżej postaram się w skrócie przedstawić co do czego najlepiej pasuje jeśli chodzi o najpopularniejsze zioła.

BAZYLIA

Potrawy mięsne takie jak drób, jagnięcina, baranina czy wieprzowina. Świetnie nadaje się również do ryb, pizzy. Idealnie komponuje się z takimi warzywami jak pomidory, cukinia czy ogórki. Dodawana do takich zup jak fasolowa, grochowa czy pomidorowa znacznie wzbogaca ich smak. Warto zastosować ją również do masła ziołowego, zimnych sosów, sałatek oraz twarożków.

Jej charakterystyczny posmak dodaje potrawom delikatnie kwaskowatego i zarazem orzeźwiającego smaku. Dobrze łączy się z czosnkiem, estragonem, szałwią, cebulą oraz oregano. Można stosować zarówno w formie świeżych liści jak i suszonych. Ma działanie pobudzające dla organizmu, wiatropędne, regulujące trawienie.

ESTRAGON

Idealnie pasuje do sosu tatarskiego, drobiu, pieczeni wieprzowej na zimno, do marynowanej baraniny, do zapiekanych z pomidorami omletów, do duszonej marchewki (należy pamiętać aby estragon dodać pod koniec gotowania), jak również do gotowanej cukinii czy pora. Powoduje pobudzenie apetytu i jednocześnie reguluje trawienie. Ma również działania przeciwzapalne i przeciwskurczowe.

MAJERANEK

Wykorzystywany we wszelkich daniach mięsnych, zimnych sosach, daniach z ziemniaków, zupach czy smalcu. Majeranek idealnie łączy się z tymiankiem. Ma właściwości łagodzące ból głowy oraz bóle menstruacyjne, reguluje procesy trawienia, działa delikatnie uspokajająco, antyseptycznie oraz przeciwzapalnie.

MELISA

Świeżą melisę dodajemy do zup, sosu winegret czy zielonej sałaty. Suszone liście świetnie sprawdzą się w sałatkach, w połączeniu z marchwią, kalafiorem, pomidorami, selerem, a także drobiem, rybami czy wieprzowiną lub dziczyzną.

Melisa wykazuje działanie uspokajające oraz przeciwbólowe, działa również przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Dla wielu kobiet ciężarnych stanowi idealny środek przeciwwymiotny oraz stosuje się ją jako środek pobudzający laktację u matek karmiących.

MIĘTA

Świeżą miętę stosuje się w czasie przygotowywania szpinaku, twarożku, sałatek, pomidorów oraz do gotowanych mięs, np. do drobiu oraz do salcesonu. Stosowana jest również w produkcji wódek, likierów oraz sosu miętowego. Miętę stosuje się przy wzdęciach, kamicy nerkowej, nieżycie żołądka, kolce jelitowej, oraz w czasie bólów menstruacyjnych i przy migrenie.

OREGANO

Często wykorzystywane so sosów i sałatek. Idealnie komponuje się z pomidorami i sałatą. Pasuje do wędlin, ryb, pieczonych mięs, owoców morza, pizzy, pieczonych ziemniaków, spaghetti czy zapiekanek. Bardzo dobrze łączy się z bazylią, tymiankiem i majerankiem. Ma właściwości łagodzące bóle brzucha oraz zębów, a także skurcze. Ma również działanie antyseptyczne i ułatwia trawienie.

ROZMARYN

Wykorzystywany do tłustych mięs, zup, oraz do potraw z owoców morza i ryb. Poza tym do makaronów, pizzy i farszów mięsnych. Idealnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, bakłażanem i białą kapustą. Ma działanie dezynfekujące i rozkurczowe. Oprócz tego poprawia krążenie krwi, i ułatwia trawienie. Stanowi komponent ziół prowansalskich.

TYMIANEK

Wykorzystywany do różnego rodzaju mięs , także mielonych, do pasztetów, farszów, zup i ostrych sosów, pizzy czy bigosu. Tymianek ma działanie ułatwiające trawienie, stanowi również bardzo popularny środek wykrztuśny i bakteriobójczy, który wykorzystuje się podczas stanów zapalnych gardła oraz jamy ustnej.

Marta