- Klasyczny
Składniki : jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz, odrobina oliwy.
Przygotowanie : W miseczce umieszczamy dobrej jakości jogurt naturalny oraz majonez w proporcjach 1:1 i dokładnie mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do niego niewielką ilość oliwy aby przybrał postać pasty. Ilość czosnku uzależniamy od własnych upodobań smakowych oraz od tego jak dużo sosu chcemy przygotować. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku.
- Wiejski
Składniki : jogurt naturalny, ogórki kiszone, czosnek, sól, pieprz.
Przygotowanie : W misce umieszczamy jogurt naturalny. Ogórki kiszone ścierany na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do jogurtu (proporcje 1 duży jogurt 2-3 średnie ogórki). Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Solą i pieprzem doprawiamy do smaku dokładnie mieszamy. Świetnie pasuje do dań mięsnych jak i do frytek.
- Śmietanowy
Składniki: gęsta śmietana, majonez, czosnek, sól, pieprz.
Przygotowanie : majonez ze śmietaną łączymy w proporcjach 1:1, dodajemy zmiażdżony czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sprawdzi się do pizzy, gdyż będzie nico bardziej słodki od klasycznego, jak również pasuje do niektórych dań mięsnych.
- Ziołowy
Składniki : jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz oraz ulubione zioła (zioła prowansalskie, oregano, bazylia – w jej przypadku uważajmy z doprawianiem pieprzem), odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie : jogurt z majonezem mieszamy w proporcjach 1:1, dodajemy czosnek, zioła i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodatkowo można dodać odrobinę soku z cytryny. Świetny do sałatek.
- Koperkowy
Składniki : jogurt naturalny, majonez, czosnek, koperek, sól, pieprz, sok z cytryny.
Przygotowanie: Majonez z jogurtem wymieszać w proporcjach 1:1, dodać drobno posiekany koperek, zmiażdżony czosnek i doprawić do smaku.
Dodatkowe rady:
- Zmiażdżony czosnek warto wymieszać z niewielką ilością oliwy aby powstała z niego pasta. Nieco złagodzi to jego ostry smak. Jeśli przygotujemy więcej tego składnika będziemy mogli go przechowywać dzięki oliwie w lodówce bez obawy, że się zeschnie i dodać później do innej potrawy.
- Sok z cytryny stanowi ważny element jeśli zależy nam na smaku czosnku, jednak jednocześnie na złagodzeniu jego ostrości.
- Jeśli chcemy aby nasz sos miał mniej kalorii zrezygnujmy ze śmietany, a majonez potraktujmy jako dodatek „dla smaku” i zmniejszymy jego ilość na korzyść jogurtu.