5 mitów na temat picia kawy
Udostępnij Google News
Kuchnia

5 mitów na temat picia kawy

Kawa – najlepiej smakuje zimą, gdy dni są krótkie, pracować każdego dnia trzeba. Ciemne i zimne poranki oraz długie wieczory zachęcają do sięgnięcia po ulubioną odmianę tego napoju. Jednak powstało wokół niego wiele nieprawdziwych mitów. Jak to naprawdę jest z tą kawą? Postaramy się obalić te najpopularniejsze mity jej dotyczące.

1. Zdrowsza jest rozpuszczalna niż mielona

W takim stwierdzeniu nie ma ani odrobiny prawdy. Kawa rozpuszczalna wytwarzana jest w procesach produkcyjnych i znajdują się w niej liczne dodatki, nie koniecznie zawsze zdrowe. Kawa mielona jest produktem naturalnym, więc z całą pewnością jest zdrowsza od rozpuszczalnej.

2. Kawa to produkt ciężkostrawny

Jeśli mówimy o samej kawie to nie jest to prawdą. Czarna kawa espresso ma tylko 2 kalorie. W niektórych krajach wypija się ją po posiłku gdyż wspomaga procesy trawienne. Jej ciężkostrawność tworzona jest przez rozmaite dodatki, jak mleko, śmietanka, cukier czy syropy.

3. Jeśli ktoś pije kawę regularnie będzie miał wrzody

Samo picie kawy nie powoduje powstawania wrzodów, gdyż do ich pojawienia się konieczna jest obecność bakterii Helicobacter pylori w żołądku. Zaleca się jednak aby osoby chorujące już na tę dolegliwość ograniczyły spożycie kawy, gdyż może ona powodować zaostrzenie się objawów.

4. Nie wolno pić kawy w ciąży

Dawniej uważano, że każda ilość kofeiny może negatywnie wpływać na dziecko. Zabraniano jednak picia kawy a kobiety spożywały herbaty i kakao, które również zawierają kofeinę. Dziś wiemy, że umiarkowane ilości czarnego napoju nie wyrządzą szkód i kobieta ciężarna może cieszyć się jedną lub dwiema niewielkimi filiżankami ulubionego napoju dziennie. Należy jednak zwrócić jednocześnie uwagę na inne spożywane produkty, które w swoim składzie zawierają kofeinę.

5. Kawa bezkofeinowa ma gorszy smak

Nie musi to być prawdą. Wszystko zależy od tego jaką wybierzemy i tego w jaki sposób była ona pozbawiana kofeiny. Odpowiednie procesy produkcyjne nie muszą wcale umniejszać jej walorów smakowych.

Marta

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie