Samodzielne zrobienie obiadu nie musi pochłonąć aż tak wiele czasu jak się nam wydaje. Istnieje kilka sposobów i przepisów dzięki, którym zawsze przygotujemy w krótkim czasie zdrowy i domowy obiad. Dzięki temu zaoszczędzimy i będziemy mieć pewność, iż to co jemy jest zdrowe. Idealnym pomysłem dla zapracowanych może być zakup parowaru, który dosłownie gotuje za nas podczas gdy my zajmiemy się innymi rzeczami.
- Kurczak na parze z ryżem i warzywami
Składniki : pojedyncza pierś z kurczaka, puszka brzoskwiń, kawałek żółtego sera, przyprawa do mięs lub do kurczaka, torebka ryżu, brokuły, marchewka.
Przygotowanie : to danie dla osób korzystających z parowaru. Najpierw myjemy mięso i kroimy na mniejsze kotlety, doprawiamy wybraną przyprawą do mięsa. Ser kroimy w plastry i otwieramy puszkę brzoskwiń. Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej, na każdym układamy kawałek mięsa, plasterek sera oraz kawałek brzoskwini (połówka lub ćwiartka). Zawijamy i wkładamy do urządzenia. Na drugim poziomie wkładamy pojemniczek do gotowania produktów sypkich z ryżem, a dookoła niego różyczki brokuł oraz plasterki marchewki. Ustawiamy czas i upewniamy się, ze uzupełniliśmy wodę. Wystarczające będzie 40-50 minut. Idziemy zająć się swoimi sprawami i przychodzimy gdy obiad jest gotowy.
- Spagetti z tuńczykiem
Składniki : makaron (wedle uznania), puszka tuńczyka w sosie własnym, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe, kawałek sera (najlepiej pasuje parmezan, ale może być zwykły żółty ser), ząbek czosnku, ulubione zioła, pieprz.
Przygotowanie : makaron gotujemy i odcedzamy. Go garnka wlewamy niewielką ilość oliwy i pokrojony w plasterki czosnek (można dodać odrobinę cebuli i z nią podsmażyć jeśli lubimy). Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i chwilę dusimy. Dodajemy odsączonego tuńczyka i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy oliwki pokrojone w plasterki lub w całości wedle uznania, doprawiamy ulubionymi ziołami oraz pieprzem. Mieszamy z makaronem. Na talerzu posypujemy startym serem.
- Piersi z kurczaka z boczkiem, jabłkami i porem
Składniki : pierś z kurczaka, kilka plasterków wędzonego boczku, 2 twarde jabłka, sok z ½ cytryny, 2 pory (białe fragmenty), natka pietruszki, łyżka masła, 3 łyżki kwaśnej śmietany (min 12%), 1 łyżka cukru, sól, łyżka oleju.
Przygotowanie : Pory kroimy na cienkie paseczki, jabłka na ósemki i spryskujemy sokiem z cytryny, Natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso myjemy i osuszamy, kroimy wzdłuż na kawałki. Blachę smarujemy olejem. Na desce układamy paski boczku na nich mięso, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą i zawijamy mięso boczkiem niczym roladki. Kładziemy na blasze. Obok układamy jabłka i delikatnie posypujemy je cukrem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy blachę na 10-12 minut. Boczek musi być mocno chrupiący a z mięsa wypływać jasny płyn po nakłuciu. Na patelni rozpuszczamy masło i wsypujemy por, lekko solimy i podsmażamy aż się zeszklą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy natkę pietruszki i śmietanę po czym dokładnie mieszamy. Blaszkę wyjmujemy i układamy pory pomiędzy mięsem a jabłkami. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 5 minut aż końcówki pora zaczną się przypalać. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą.