Idealny olej do sałatek

Idealny olej do sałatek

Olej czy oliwa to jeden z podstawowych produktów żywnościowych, który można znaleźć w każdej kuchni. W sklepach można kupić oleje tłoczone z różnych roślin. Ze względu na swoje właściwości oleje wykorzystuje się na różne sposoby. Zobacz jakie najlepiej pasują do sałatek.
Reklama
W przypadku sałatek i surówek najlepiej sprawdzają się oleje tłoczone na zimno. Zawierają one wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, które  podczas podgrzewania tracą swoje właściwości. Dlatego do potraw podawanych na zimno najlepiej dodawać:
  1. Oliwę z oliwek – oliwa tłoczona jest z oliwek. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, przez co wiele osób trzeba do niej przekonywać. Doskonale komponuje się z ziołami, serami i warzywami. Zawiera mnóstwo polifenoli, które wyłapują wolne rodniki. Ponadto jest bogata w witaminę A, która korzystnie wpływa na stan oczu oraz kondycję skóry i włosów.
  1. Olej słonecznikowy – tłoczony jest z ziaren słonecznika. W swoim składzie ma duże ilości witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Stosowany w codziennej diecie korzystnie wpływa na wygląd skóry. Warto wspomnieć, że w odróżnieniu od oliwy z oliwek, olej słonecznikowy ma bardzo neutralny smak, dlatego jest zalecany osobom, które nie tolerują aromatycznych tłuszczy.
  1. Olej lniany – tłoczony jest z nasion lnu. Jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3. Dietetycy zalecają terapię olejem lnianym, który m.in. wzmacnia organizm. Można dodawać go do sałatek, surówek lub pić. Największym mankament oleju lnianego jest jego krótki okres trwałości. Olej musi być przechowywany w ciemnej butelce w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. Jeśli te warunki nie są spełnione traci on swoje właściwości.
Olejowe wariacje Poza czystymi olejami lub oliwą, do sałatek można również dodać oleje doprawiane ziołami.
Reklama
Doskonale sprawdza się olej z bazylią, chili czy tymiankiem. Takie mieszanki możesz zrobić sama w domu. Wystarczy do niewielkiej butelki włożyć poszatkowane zioła i zalać je oliwą z oliwek lub olejem, a następnie pozostawić na kilka tygodni w pomieszczeniu ciemnym i chłodnym. Tak przygotowany olej ziołowy będzie doskonale pasował do różnych dań.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama