Idealny olej do sałatek
Olej czy oliwa to jeden z podstawowych produktów żywnościowych, który można znaleźć w każdej kuchni. W sklepach można kupić oleje tłoczone z różnych roślin. Ze względu na swoje właściwości oleje wykorzystuje się na różne sposoby. Zobacz jakie najlepiej pasują do sałatek.
Reklama
W przypadku sałatek i surówek najlepiej sprawdzają się oleje tłoczone na zimno. Zawierają one wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, które podczas podgrzewania tracą swoje właściwości. Dlatego do potraw podawanych na zimno najlepiej dodawać:
Doskonale sprawdza się olej z bazylią, chili czy tymiankiem. Takie mieszanki możesz zrobić sama w domu. Wystarczy do niewielkiej butelki włożyć poszatkowane zioła i zalać je oliwą z oliwek lub olejem, a następnie pozostawić na kilka tygodni w pomieszczeniu ciemnym i chłodnym. Tak przygotowany olej ziołowy będzie doskonale pasował do różnych dań.
- Oliwę z oliwek – oliwa tłoczona jest z oliwek. Ma bardzo charakterystyczny smak i zapach, przez co wiele osób trzeba do niej przekonywać. Doskonale komponuje się z ziołami, serami i warzywami. Zawiera mnóstwo polifenoli, które wyłapują wolne rodniki. Ponadto jest bogata w witaminę A, która korzystnie wpływa na stan oczu oraz kondycję skóry i włosów.
- Olej słonecznikowy – tłoczony jest z ziaren słonecznika. W swoim składzie ma duże ilości witaminy E, nazywanej witaminą młodości. Stosowany w codziennej diecie korzystnie wpływa na wygląd skóry. Warto wspomnieć, że w odróżnieniu od oliwy z oliwek, olej słonecznikowy ma bardzo neutralny smak, dlatego jest zalecany osobom, które nie tolerują aromatycznych tłuszczy.
- Olej lniany – tłoczony jest z nasion lnu. Jest jednym z najbogatszych źródeł kwasów omega-3. Dietetycy zalecają terapię olejem lnianym, który m.in. wzmacnia organizm. Można dodawać go do sałatek, surówek lub pić. Największym mankament oleju lnianego jest jego krótki okres trwałości. Olej musi być przechowywany w ciemnej butelce w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. Jeśli te warunki nie są spełnione traci on swoje właściwości.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Który olej jest najzdrowszy?
Jest wiele rodzajów olejów dostępnych na rynku, ale który z nich jest najzdrowszy dla naszego organizmu? Wybór odpowiedniego oleju może mieć duże znaczenie dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. W tym artykule dowiesz się, który olej jest uważany za najzdrowszy i dlaczego.
Olej MCT: Co to jest?
Olej MCT, czyli Medium Chain Triglycerides, to rodzaj tłuszczu, który składa się z kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Jest to rodzaj tłuszczu, który w organizmie jest szybko przyswajany i wykorzystywany jako źródło energii. Olej MCT jest coraz popularniejszy wśród osób dbających o zdrową dietę i styl życia. Dlaczego warto go stosować? Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Olej z pestek dyni - właściwości dla zdrowia i urody
W dzisiejszych czasach coraz większą uwagę przykładamy do zdrowego stylu życia i dbania o nasze ciało. Jednym z naturalnych produktów, który zyskuje coraz większą popularność, jest olej z pestek dyni. Ten cenny olej ma wiele właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach oleju z pestek dyni i jak możesz go wykorzystać w swoim codziennym życiu.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl