3 pomysły na pyszną i prostą sałatkę
Udostępnij Google News
Kuchnia

3 pomysły na pyszną i prostą sałatkę

Sałatka z kuskusem i bobem

Składniki:

  • 20 dag kaszy kuskus
  • 30 dag świeżego bobu
  • 15 dag szynki gotowanej
  • 1 mała puszka pędów bambusa
  • 2-3 łyżki majonezu light
  • kawałek pora
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku

Przygotowanie:

Kaszę kuskus posypujemy szczyptą przypraw, zalewamy wrzącą wodą tak aby kasza była zanurzona w naczyniu na centymetr i odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy kaszę i bób wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby zachował kolor i obieramy z łupinek. Por siekamy drobno, tak jak gotowaną szynkę, pędy bambusa osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, sałatkę chłodzimy i wykładamy na talerze.

Sałatka owocowa

Składniki:

  • Majonez (2 łyżki)
  • kalafior (1 sztuka)
  • brzoskwinie (1 puszka)
  • ananas (1 puszka)
  • natka pietruszki posiekana (1 łyżka)
  • sól, pieprz (do smaku)
  • płatki migdałowe (2 łyżki)

Przygotowanie:

Kalafior podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie przez 3 minuty, ostudź. Brzoskwinie i ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Płatki zrumień na suchej, rozgrzanej patelni. Kalafior połącz z owocami, natką pietruszki i majonezem. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi.

Sałatka z szynką i kuskusem

Składniki:

  • Majonez (4 łyżki)
  • Przyprawa jarzynowa (1 łyżeczka)
  • kasza kuskus (250 g)
  • szynka drobiowa (250 g)
  • ogórek sałatkowy (2 sztuki)
  • natka pietruszki posiekana (2 łyżki)
  • czosnek (3 ząbki)
  • sól (do smaku)

Przygotowanie:

Kaszę zalej wrzącą wodą tak, aby poziom wody nie przekraczał centymetra ponad kuskus. Dodaj przyprawę jarzynową. Następnie odczekaj 5 minut i zamieszaj. Szynkę należy pokroić w paseczki. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Zimny kuskus mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki. Doprawiamy solą i podajemy udekorowane gałązkami tymianku.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie