Składniki:
- 20 dag kaszy kuskus
- 30 dag świeżego bobu
- 15 dag szynki gotowanej
- 1 mała puszka pędów bambusa
- 2-3 łyżki majonezu light
- kawałek pora
- sól morska do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
Przygotowanie:
Kaszę kuskus posypujemy szczyptą przypraw, zalewamy wrzącą wodą tak aby kasza była zanurzona w naczyniu na centymetr i odstawiamy do napęcznienia. Mieszamy kaszę i bób wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy 5 minut, po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby zachował kolor i obieramy z łupinek. Por siekamy drobno, tak jak gotowaną szynkę, pędy bambusa osączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy majonez, mieszamy, sałatkę chłodzimy i wykładamy na talerze.
Sałatka owocowa
Składniki:
- Majonez (2 łyżki)
- kalafior (1 sztuka)
- brzoskwinie (1 puszka)
- ananas (1 puszka)
- natka pietruszki posiekana (1 łyżka)
- sól, pieprz (do smaku)
- płatki migdałowe (2 łyżki)
Przygotowanie:
Kalafior podziel na różyczki, gotuj w posolonej wodzie przez 3 minuty, ostudź. Brzoskwinie i ananasy odsącz z zalewy i pokrój w kostkę. Płatki zrumień na suchej, rozgrzanej patelni. Kalafior połącz z owocami, natką pietruszki i majonezem. Sałatkę podawaj posypaną płatkami migdałowymi.
Sałatka z szynką i kuskusem
Składniki:
- Majonez (4 łyżki)
- Przyprawa jarzynowa (1 łyżeczka)
- kasza kuskus (250 g)
- szynka drobiowa (250 g)
- ogórek sałatkowy (2 sztuki)
- natka pietruszki posiekana (2 łyżki)
- czosnek (3 ząbki)
- sól (do smaku)
Przygotowanie:
Kaszę zalej wrzącą wodą tak, aby poziom wody nie przekraczał centymetra ponad kuskus. Dodaj przyprawę jarzynową. Następnie odczekaj 5 minut i zamieszaj. Szynkę należy pokroić w paseczki. Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Zimny kuskus mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki. Doprawiamy solą i podajemy udekorowane gałązkami tymianku.