Dieta bezglutenowa - upewnij się czy z niej skorzystać
Jeśli ktoś zapyta Cię o największy trendy żywieniowy ostatnich czasów, z pewnością nasunie Ci się na myśl dieta bezglutenowa. Coraz więcej z nas decyduje się na jedzenie produktów, które nie zawierają glutenu. Jedni robią to dlatego, że rzeczywiście tego potrzebują, a drudzy?
Reklama
Niektóre osoby, muszą wyeliminować ze swojej codziennej diety gluten, by móc normalnie funkcjonować i czuć się dobrze. Dla nich gluten jest po prostu alergenny. Te osoby powinny korzystać z tak zwanej diety bezglutenowej ze względu na swoje zdrowie i jest to oczywiście zrozumiałe. Co jednak z osobami, które mogą spożywać gluten, ale jednak rezygnują z niego, ponieważ jest taki trend czy moda?
Tak, dieta bezglutenowa z pewnością stała się modna. Coraz częściej możemy spotkać restauracje, gdzie serwowane są dania bezglutenowe. W wielu punktach gastronomicznych w menu zobaczymy napis G-free, co jak łatwo się domyślić, oznacza, że te konkretne dania nie zawierają glutenu. O wiele lepiej jest zdecydować się na danie bezglutenowe zrobione w restauracji lub własnoręcznie, niż kupione w pudełku w sklepie spożywczym. Należy zwrócić uwagę na to, że wiele gotowych produktów bezglutenowych jest pozbawionych wartości odżywczych, oraz zawiera o wiele większe ilości cukru, który jest bardziej szkodliwy od spożycia zwykłych glutenowych produktów.
Utrzymanie diety bez glutenu jest bardzo ciężkim zadaniem.
Dlaczego? Ponieważ znajduje się on w mleku, mące, słodyczach, wędlinach, mięsie, alkoholu, lekach czy suszonych owocach. Niestety wykluczając gluten w nieodpowiedni sposób, rezygnujemy z potrzebnych minerałów oraz witamin, których nam dostarczał.
Jak widzimy, do diety bezglutenowej należy podejść bardzo rozważnie i rozsądnie. Jeśli prawidłowo zajmiemy się kwestią tej diety, możemy osiągnąć kilka korzyści. Między innymi zyskać lepsze samopoczucie, a nawet zrzucić zbędne kilogramy. Życia bez glutenu powinny spróbować osoby z grupą krwi 0 - u nich gluten jest ciężko tolerowany przez organizm.
Podsumowując, jeśli gluten jest dla Was alergenny, oczywiście pozbądźcie się go ze swojej diety. Jeżeli jednak pozbywacie się go bez żadnego powodu albo dlatego, że jest taka moda - róbcie to z głową. U niektórych osób dieta bezglutenowa po prostu się nie sprawdzi...
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Czytaj więcej
Alergia na gluten - czy można sobie z tym poradzić?
Gluten to białko występujące w pszenicy, jęczmień, i żyto, które może powodować szereg problemów zdrowotnych, w tym zaburzenia trawienne, problemy skórne i objawy neurologiczne. Jak sobie poradzić z alergią na produkty z glutenem?
Wielkanocna babka gryczana z migdałami. Tradycyjny przepis na bezglutenowe ciasto bez proszku do pieczenia!
Tradycyjne przepisy to skarbnica pomysłów na zdrowe dania i słodkości. Warto po nie sięgać szczególnie dzisiaj, gdy wiele osób zmaga się z różnymi problemami dietetycznymi — alergiami i nietolerancjami pokarmowymi. Stare receptury pełne są zdrowych składników, niezawierających glutenu, krowiego mleka lub cukru. Polecamy przepis na babkę z mąki gryczanej z migdałami bez glutenu i proszku do pieczenia.
Komosa ryżowa – właściwości zdrowotne, kalorie. Jak gotować komosę?
Komosa ryżowa jest wyjątkowym rodzajem ziarna, które zawiera w sobie wiele witamin i składników odżywczych oraz minerałów. Inna nazwa to quinoa lub ryż peruwiański. Bardzo istotne jest też to, że to bezglutenowe pseudozboże, dlatego mogą po nie sięgać osoby mające problem z tolerancją glutenu lub chore na celiakię.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2022 ZaradnaKobieta.pl