Przepis na bezmięsną tartę z papryką - pyszne!

Przepis na bezmięsną tartę z papryką - pyszne!

Nie każda z nas w swojej codziennej diecie wykorzystuje produkty mięsne. Niektóre kobiety rezygnują z nich całkowicie, stawiając na przykład na dietę wegetariańską. Inne zaś czasem po prostu mają już przesyt mięsa i szukają inspiracji na danie bezmięsne. Jeśli Ty również chciałabyś zjeść pyszny lunch lub obiad, który z pewnością mięsa nie ujrzy, wypróbuj przepis na przepyszną tartę z papryką. Wykonasz ją bez żadnych komplikacji w nie więcej niż godzinę. Podziel się nią ze swoimi najbliższymi!
Reklama
Składniki na ciasto:
  • 100 g prawdziwego masła
  • 200 g mąki
  • 3 żółtka
  • sól do smaku
  • odrobina wody - około 3 łyżek stołowych
Składniki na nadzienie:
  • 2 papryki w dowolnych kolorach
  • 250 g śmietany kremówki
  • 100 g sera żółtego
  • 2 jaja kurze
  • 2 białka pozostałe z ciasta
  • papryka słodka do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do smaku
Mieszamy mąkę z solą i dodajemy masło oraz żółtka. Mieszamy całość i zagniatamy ciasto, w międzyczasie dolewając wodę. Ciasto należy schłodzić, dlatego w tym celu wkładamy je na pół godziny do lodówki lub na 10 minut do zamrażalnika. Następnie wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy. Chwilę później sięgamy po tartownicę i wykładamy ją naszym ciastem.
Reklama
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy wyłożoną tartownicę na 15 - 20 minut. Kiedy nasze ciasto dochodzi w piekarniku, przygotowujemy nadzienie. Mieszamy jajka i białka ze śmietaną oraz serem żółtym. Doprawiamy do smaku, wedle uznania, słodką papryką, solą, pieprzem oraz dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Paprykę kroimy w paski. Kiedy już wyjmiemy nasze ciasto, układamy na nim paprykę i zalewamy naszym nadzieniem. Całość ponownie umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i trzymamy około 35 minut. Niestety są osoby, które nie tolerują papryki. Źle się po niej czują i mają problemy żołądkowe. Dla tych z Was, które nie są miłośniczkami papryki, mamy małą radę. Paprykę można śmiało zastąpić innym, tolerowanym i lubianym przez Was warzywem. Doskonale w tej roli sprawdzi się na przykład cukinia. Wtedy możemy posmakować przepysznej tarty z cukinią. Smacznego!
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama