Przepisy na pyszny i prosty obiad - smacznego!
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepisy na pyszny i prosty obiad - smacznego!

Pierś z kurczaka z mozzarellą, pesto i pomidorkami

Składniki:

- 1/2 kg piersi z kurczaka

- 2 łyżki sosu pesto

- 2 średniej wielkości pomidory

- 20 dag mozzarelli

- sól

- pieprz

Przygotowanie:

Umyj pierś z kurczaka i dokładnie osusz. Przypraw pieprzem i solą do smaku i natrzyj sosem pesto. Następnie włóż pierś z kurczaka do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Wyjmij po 15 minutach. Pomidory obierz ze skórki, pokrój w plastry i usuń nasiona. Mozzarellę również należy pokroić w plasterki. Na upieczonego kurczaka połóż kilka plastrów pomidora oraz mozzarellę. Całość umieszczamy w piekarniku, aż ser mozzarella się rozpuści. Można podać z ziemniakami lub makaronem.

Kotlety z kaszy jaglanej oraz jajek

- 8 jaj kurzych (ugotowanych na twardo)
- 1 surowe jajo kurze
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- świeża natka pietruszki, sól, pieprz

- 1 łyżka masła
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika

Do panierowania i smażenia:
- 6 łyżek tartej bułki
- 8 łyżek oleju

Kaszę gotujemy wedle zaleceń z opakowania. Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy kaszę i gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy sól i pozostawiamy pod przykryciem przez 10 minut. Jajka drobno kroimy i przekładamy do miski. Dokładamy łyżkę masła, przyrządzoną kaszę, surowe jajo kurze, prażony słonecznik i natkę pietruszki. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy tworzymy kotleciki, które panierujemy w bułce tartej. Każdy kotlecik należy smażyć z dwóch stron aż się zarumieni. Najlepiej podawać z sałatą i innymi, świeżymi warzywami.

Zupa brokułowa z żółtym serem

Składniki:

- 1 brokuł z łodygą
- 3 średnie ziemniaki, pokrojone w kosteczkę
- duża posiekana cebula
- czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- duży ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki i 1/2 szklanki mleka (wymieszać)
- 15 dag startego ostrego sera cheddar
- 3 szklanki rosołu

Przygotowanie:

Należy oddzielić różyczki brokułowe od łodygi oraz podzielić je na mniejsze, a łodygę drobno pokroić. W garnku roztapiamy masło, dodajemy ziemniaki, paprykę, cebulkę, łodygę brokuła oraz czosnek. Trzymamy na ogniu około 10 minut, aż cebulka będzie miękka. Następnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku i smażymy jeszcze kilka minut, dodając mąkę. Do całości dolewamy rosół i gotujemy następne 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dodajemy zmieszaną śmietanę z mlekiem oraz ser i trzymamy na ogniu aż zauważymy, że ser się rozpuścił. Żeby zupa była gęsta i kremowa, zmiksujmy ją w blenderze, po czym ponownie przelejmy do garnka, dodajmy różyczki brokuła i zostawmy na wolnym ogniu na 6 minut.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie