Tarta śliwkowa
Canva.com

Pyszna tarta śliwkowa z miętą. Deser na jesień, który Cię zachwyci

Jesień to czas, kiedy dojrzałe śliwki królują na straganach. Dlaczego by nie wykorzystać ich smaku w wyjątkowym deserze? Oto przepis na pyszną tartę śliwkową z nutą mięty, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie.
Reklama

Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło i cukier, aż uzyskasz kruszonkę. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Posyp cukrem brzozowym i cynamonem. Wymieszaj delikatnie i odstaw na 15 minut, aby puściły sok.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Wywałkuj ciasto i wyłóż nim dno formy do tarty. Nakłuj spód widelcem. Włóż do piekarnika na 10 minut, aby lekko się zrumieniło.
  5. Wyjmij spód z piekarnika i poukładaj na nim przygotowane śliwki. Piecz przez kolejne 30 minut.
  6. Gotową tartę posyp świeżo posiekaną miętą i podawaj jeszcze ciepłą.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama