Pomysły i przepisy na słodkie przekąski
Czasami tak po prostu mamy nieodpartą ochotę na coś słodkiego! Impreza, spotkanie z rodziną, deser dla dzieci... Jest wiele okazji, żeby przyrządzić słodkie przekąski. Zerknij w poniższe przepisy i dołącz je do swoich zbiorów.
Reklama
Mini pączki
Składniki:
2 jaja kurze
400 g mąki pszennej
250 g sera ricotta
kieliszek alkoholu 40%
3 łyżki śmietany 18%
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
sól do smaku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy.
Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy maleńkie kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.
Muffiny z malinami i białą czekoladą
Składniki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
jajo kurze
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka sody
biała czekolada w tabliczce
250 g świeżych malin
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy.
Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g malin. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi malinami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Francuskie rogaliki z jagodami
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
świeże lub mrożone jagody
cukier puder
jajo kurze
kilka łyżek mleka
Przygotowanie:
Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do jagód dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy jagody osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia.
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Pyszny krem z dyni. Przepis na zbliżającą się jesień
Zupa - krem z aromatycznej i soczystej dyni to jeden z naszych ulubionych pomysłów na ciepłą, rozgrzewającą zupę na jesień. Jest po prostu przepyszna i doskonale smakuje z chrupiącym słonecznikiem lub grzankami. Zapraszamy do zapoznania się z naszym przepisem.
Pyszny gulasz wołowy z Thermomixa - prosty przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych
Delikatne, kruche mięso i aromatyczny sos - tak możemy podawać chrupiące placki ziemniaczane w wersji po węgiersku. Dziś dzielimy się z wami przepisem na pyszny gulasz z Thermomixa. Jest łatwy w przygotowaniu!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl