Udostępnij Google News
Kuchnia

Pomysły i przepisy na słodkie przekąski

Czasami tak po prostu mamy nieodpartą ochotę na coś słodkiego! Impreza, spotkanie z rodziną, deser dla dzieci... Jest wiele okazji, żeby przyrządzić słodkie przekąski. Zerknij w poniższe przepisy i dołącz je do swoich zbiorów.

Mini pączki

Składniki:

2 jaja kurze

400 g mąki pszennej

250 g sera ricotta

kieliszek alkoholu 40%

3 łyżki śmietany 18%

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

sól do smaku

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. Później dodajemy jajka, alkohol, śmietanę oraz ser ricotta. Mieszamy, najlepiej za pomocą miksera, do uzyskania gładkiej masy.

Do garnka nalewamy oleju, najlepiej użyć słonecznikowego. Formujemy maleńkie kulki z ciasta i wrzucamy po kilka sztuk do rozgrzanego oleju. Pączki wyjmujemy po uzyskaniu złotego koloru. Na koniec możemy posypać je cukrem pudrem.

Muffiny z malinami i białą czekoladą

Składniki:

2 szklanki mąki

szklanka mleka

szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

jajo kurze

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka sody

biała czekolada w tabliczce

250 g świeżych malin

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę. Do drugiego naczynia wlewamy mleko, olej, wbijamy jajo i dokładnie mieszamy. Taką mieszankę wlewamy do miski numer 1 i tworzymy gładką masę. Do powstałej masy dodajemy pokruszoną czekoladę oraz 125 g malin. Ciasto nakładamy do foremek i wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi malinami. Pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Francuskie rogaliki z jagodami

Składniki:

gotowe ciasto francuskie

świeże lub mrożone jagody

cukier puder

jajo kurze

kilka łyżek mleka

Przygotowanie:

Ciasto francuskie w kształcie koła kroimy na części. Nasze jagody przebieramy, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Do jagód dodajemy cukier puder i mieszamy. Na kawałek ciasta francuskiego nakładamy jagody osłodzone cukrem pudrem o zawijamy w kształt rogalika. Uformowane rogaliki smarujemy mieszanką zrobioną z jednego jaja kurzego oraz 3 łyżek mleka. Nasze cudeńka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni na jakieś 10 minut - do zarumienienia.

 

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie