Czarny bez – dlaczego warto sięgać po tę roślinę?

Czarny bez – dlaczego warto sięgać po tę roślinę?

Czarny bez to roślina, której cudowne właściwości znali już nasi praprzodkowie. W starych zapiskach farmaceutów i zielarzy można znaleźć dokładny opis działania na ludzki organizm owoców tej rośliny. Dziś są one poznane jeszcze lepiej i nadal zachęca się do korzystania z tego naturalnego źródła zdrowia.
Reklama
Co znajdziemy w czarnym bzie? Przede wszystkim owoce czarnego bzu są bardzo bogate w witaminy. Można tu znaleźć sporą dawkę witaminy C, A, B1 oraz B2. Zawierają również ważne dla zdrowia mikro- i makroelementy. Znajdziemy tam m.in. żelazo, potas, sód i wapń, a także flawonoidy, w tym antocyjany, które są jednymi z najsilniejszych antyoksydantów. Jak działa czarny bez? Syropy na bazie czarnego bzu to często występujące środki medyczne w aptekach. Ich głównym działaniem jest obniżanie gorączki oraz działanie wykrztuśne. Jednak to nie jedyne działanie czarnych owoców. Bez jest także uznawany za jedną z roślin oczyszczających organizm z toksyn. Jak już wspomniano posiada antyoksydanty oraz działa moczopędne, co sprawia, że produkty przemiany materii szybciej wydalane są z organizmu. Antivirin – co to takiego? W ostatnich latach z czarnego bzu wyizolowano substancje nazwaną antivirinem.
Reklama
Jest to związek osłabiający działanie wirusów na organizm ludzki. Zażywając syrop zawierający wyciąg z czarnego bzu można się spodziewać, że choroby wirusowe takie jak np. grypa będą miały znacznie łagodniejszy przebieg. Przyjmowanie syropu przez dłuższy czas działa uodporniająco na organizm. Dzięki połączeniu antivirinu oraz witamin i mikroelementów znacznie zmniejsza się podatność na choroby, szczególnie wywoływane przez wirusy. Czarny bez w kuchni Czarny bez to jednak nie tylko lek, ale również składnik wielu potraw.  Sporą popularnością cieszy się syrop z kwiatów czarnego bzu. W niektórych regionach Polski przygotowuje się specjalne racuchy z nadzieniem z kwiatów tej rośliny. Także owoce można wykorzystać do przyrządzania soków, konfitur lub nalewek.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama