Co pełnowartościowego zjeść na śniadanie?
Udostępnij Google News
Zdrowie

Co pełnowartościowego zjeść na śniadanie?

Chcesz się zdrowo odżywiać i zaczynać każdy dzień od pożywnego śniadania? Jeżeli brakuje Ci pomysłów, z jakich produktów korzystać, zerknij w poniższe propozycje!

Gruszkowa jaglanka z cynamonem

Składniki:

10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej

1 duża gruszka

1/2 szklanki mleka

2 łyżeczki syropu klonowego

1/3 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Wlewamy mleko do rondelka, dolewamy syrop klonowy oraz cynamon. Całość gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę jaglaną i zostawiamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy kasza zrobi się miękka, obieramy gruszkę, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do całości.

Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym

Składniki:

2 łodygi selera naciowego

1/2 jabłka ze skórką

1/2 gruszki ze skórką

sok z 1/4 cytryny

skórka starta z 1/2 cytryny

100 ml kefiru

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem.

Tuńczyk z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki:

65 g kaszy gryczanej

pół puszki tuńczyka w sosie własnym

1/2 papryki czerwonej

marchewka

mała cebulka

łyżeczka masła

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną paprykę, cebulę oraz marchewkę. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i także wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy tuńczyka i ponownie mieszamy.

Jajo ze szpinakiem

Składniki:

3 jajka

1/3 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)

10 dag sera feta

2 ząbki czosnku

szczypta gałki muszkatołowej

sól, pieprz czarny

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Jeżeli mamy świeży szpinak, odcinamy grube końcówki, wrzucamy do osolonej wody o gotujemy maksymalnie przez minutę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią czosnek oraz szpinak. Smażymy przez kilka minut doprawiając solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Do szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy. Następnie musimy posmarować masłem małe ceramiczne miseczki, tak zwane kokilki, do którym włożymy po porcji szpinaku. Po jej nałożeniu, pośrodku robimy wgłębienie, w miejsce którego wbijamy jajo kurze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Najlepiej podawać z pieczywem.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie