Gruszkowa jaglanka z cynamonem
Składniki:
10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1 duża gruszka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wlewamy mleko do rondelka, dolewamy syrop klonowy oraz cynamon. Całość gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę jaglaną i zostawiamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy kasza zrobi się miękka, obieramy gruszkę, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do całości.
Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
1/2 jabłka ze skórką
1/2 gruszki ze skórką
sok z 1/4 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
100 ml kefiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę. Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem.
Tuńczyk z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki:
65 g kaszy gryczanej
pół puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 papryki czerwonej
marchewka
mała cebulka
łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną paprykę, cebulę oraz marchewkę. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i także wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy tuńczyka i ponownie mieszamy.
Jajo ze szpinakiem
Składniki:
3 jajka
1/3 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)
10 dag sera feta
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz czarny
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jeżeli mamy świeży szpinak, odcinamy grube końcówki, wrzucamy do osolonej wody o gotujemy maksymalnie przez minutę. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią czosnek oraz szpinak. Smażymy przez kilka minut doprawiając solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Do szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy. Następnie musimy posmarować masłem małe ceramiczne miseczki, tak zwane kokilki, do którym włożymy po porcji szpinaku. Po jej nałożeniu, pośrodku robimy wgłębienie, w miejsce którego wbijamy jajo kurze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Najlepiej podawać z pieczywem.