Co pełnowartościowego zjeść na śniadanie?
Chcesz się zdrowo odżywiać i zaczynać każdy dzień od pożywnego śniadania? Jeżeli brakuje Ci pomysłów, z jakich produktów korzystać, zerknij w poniższe propozycje!
Reklama
Gruszkowa jaglanka z cynamonem
Składniki:
10 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
1 duża gruszka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki syropu klonowego
1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Wlewamy mleko do rondelka, dolewamy syrop klonowy oraz cynamon. Całość gotujemy. Kiedy mleko się zagotuje, wsypujemy kaszę jaglaną i zostawiamy na małym ogniu często mieszając. Kiedy kasza zrobi się miękka, obieramy gruszkę, kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do całości.
Koktajl jabłkowo- gruszkowy z selerem naciowym
Składniki:
2 łodygi selera naciowego
1/2 jabłka ze skórką
1/2 gruszki ze skórką
sok z 1/4 cytryny
skórka starta z 1/2 cytryny
100 ml kefiru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy przez około minutę.
Koktajl najlepiej jest schłodzić przed spożyciem.
Tuńczyk z kaszą gryczaną i warzywami
Składniki:
65 g kaszy gryczanej
pół puszki tuńczyka w sosie własnym
1/2 papryki czerwonej
marchewka
mała cebulka
łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną paprykę, cebulę oraz marchewkę. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu i także wrzucamy na patelnię. Dodajemy łyżeczkę masła i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy tuńczyka i ponownie mieszamy.
Jajo ze szpinakiem
Składniki:
3 jajka
1/3 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego)
10 dag sera feta
2 ząbki czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz czarny
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Jeżeli mamy świeży szpinak, odcinamy grube końcówki, wrzucamy do osolonej wody o gotujemy maksymalnie przez minutę.
Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nią czosnek oraz szpinak. Smażymy przez kilka minut doprawiając solą, gałką muszkatołową oraz pieprzem. Do szpinaku dodajemy ser feta i mieszamy. Następnie musimy posmarować masłem małe ceramiczne miseczki, tak zwane kokilki, do którym włożymy po porcji szpinaku. Po jej nałożeniu, pośrodku robimy wgłębienie, w miejsce którego wbijamy jajo kurze. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy około 7 minut. Najlepiej podawać z pieczywem.
Reklama
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Zimowe dodatki do kanapek: Nie musi być nudno!
Chociaż zima kojarzy się z ciężkimi, sycącymi posiłkami, nie musisz rezygnować z lekkich i smacznych kanapek. Dodatki do kanapek na zimę mogą dodać im nie tylko wyjątkowego smaku, ale także ciepła i odrobiny świątecznego klimatu. Przedstawiamy Ci kilka pysznych i urozmaiconych propozycji, które sprawią, że Twoje zimowe śniadania i kolacje będą jeszcze bardziej apetyczne.
Kakaowa owsianka - zdrowy start dnia
Szukasz pomysłu na zdrowe i smaczne śniadanie, które dostarczy Ci energii na cały dzień? Kakaowa owsianka to idealny wybór! Ta pyszna i sycąca potrawa jest nie tylko łatwa do przygotowania, ale także bogata w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na Twoje zdrowie. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić kakaową owsiankę, jakie ma właściwości zdrowotne oraz jak ją podawać. Przeczytaj dalej, aby odkryć tajemnice tego pysznego śniadaniowego przysmaku!
Czy dziecko robi to przed przedszkolem?
Czy dziecko powinno jeść śniadanie przed przedszkolem? W placówce maluchy zaczynają dzień od śniadania. Pytanie tylko, czy przedszkolaki powinny jeść coś w takiej sytuacji, zanim wyjdą z domu? Odpowiedź nie jest wcale taka oczywista.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl