8 produktów, które wpływają na inteligencję dzieci
Udostępnij Google News
Kuchnia

8 produktów, które wpływają na inteligencję dzieci

O inteligencji naszych dzieci decyduje wiele czynników. Wśród najważniejszych należy wymienić wychowanie i edukację, ale niebagatelny wpływ na rozwój mózgu ma też odpowiednia dieta. Poznaj produkty, które dostarczają mózgowi Twojej pociechy materiałów budulcowych oraz paliwa do pracy.

  1. Tłuste ryby morskie

Ryby morskie takie jak np. łosoś to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Są one budulcem tkanki nerwowej, dzięki czemu mózg maluch odpowiednio się rozwija. Warto też podkreślić, że ryby morskie świetnie sprawdzają się w diecie każdej osoby dbającej o swoje zdrowie,

  1. Jajka kurze

Przez lata uważano, że jajka to samo zło. Wysoka zawartość cholesterolu sprawiała, że w książkach pisano, iż lepiej sięgać po nie jak najrzadziej. Jak się jednak okazuje jajka nie takie straszne jak je malują. Poza znienawidzonym cholesterolem zawierają duże ilości zdrowych składników. Przede wszystkim dostarczają organizmowi białka. Jednak to nie ono jest ważne dla inteligencji dzieci. W jajkach występuje cholina. To substancja, która ma bezpośredni wpływ na zapamiętywanie nowych informacji. Im jej więcej tym lepiej.

  1. Jagody

Te leśne owoce dostarczają organizmowi antocyjany. Po zjedzeniu jagód substancje te docierają do mózgu, a tam wspomagają przepływ impulsów  między neuronami. Najprościej mówiąc – wzmacniają wydajność mózgu.

  1. Wołowina

Czerwone mięso jest dziś na cenzurowanym. Dietetycy i lekarze odradzają jedzenie go w dużych ilościach. Warto jednak wiedzieć, że chuda wołowina jedzona z umiarem może przynieść wiele korzyści. W mięsie tym zawarty jest dobrze przyswajalny cynk. Pierwiastek ten jest niezbędny podczas pracy mózgu ponieważ wpływa na przekazywanie impulsów między neuronami.

  1. Nabiał

Mleko i jego przetwory dostarczają organizmowi białko i wapń, o tym wiemy. Ale tylko nieliczni pamiętają, że wraz z produktami mlecznymi do organizmu dostarczana jest też witamina B12, której niedobór może prowadzić do problemów z logicznym myśleniem.

  1. Fasola o rośliny strączkowe

Rośliny strączkowe powinny mieć stałe miejsce w diecie każdego dziecka i dorosłego. Zawierają w sobie duże ilości lecytyny oraz magnezu. Obie te substancje wpływają pozytywnie na działanie mózgu i zapamiętywanie. Magnez dodatkowo działa kojąco na nerwy, co ułatwia skupienie się na wykonywanym zadaniu.

  1. Płatki owsiane

Owsianka na śniadanie czy sałatka owocowa z płatkami owsianymi na deser to doskonały pomysł na zdrowe menu. Błonnik zawarty w płatkach ma wiele zalet. Przede wszystkim poprawia trawienie i oczyszcza organizm. Jednak dla mózgu znacznie ważniejsze jest to, iż reguluje uwalnianie glukozy do krwi. Mózg człowieka do pracy potrzebuje energii, która jest dostarczana w postaci cukrów prostych. Dzięki błonnikowi dostawy te są stałe i równe.

  1. Kolorowe warzywa

Warzywa są bardzo zdrowe, o tym wie każdy. Dostarczają nam błonnika pokarmowego, witamin oraz sporo przeciwutleniaczy, które utrzymują komórki mózgowe w dobrej formie.

Inteligencja naszych dzieci w wielu wymiarach uzależniona jest od rodziców. Dlatego, jeśli pragniesz, aby Twój maluch błyszczał wśród innych dzieci swoją pomysłowością i umiejętnościami postaraj się nie tylko o zajęcia rozwijające jego intelekt ale również o dobrze zbilansowaną dietę, pełną składników wpływających na pracę mózgu.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie