Dania z drobiu – to wcale nie takie trudne
Udostępnij Google News
Kuchnia

Dania z drobiu – to wcale nie takie trudne

Wiele młodych gospodyń staje przed wyzwaniem jakim jest mięso drobiowe. Owszem, wiemy, że z kurczaka gotuje się rosół i można zrobić kotlety, a gęś nadaje się do pieczenia, ale jak to zrobić? Udzielamy kilku prostych wskazówek jak poradzić sobie z drobiem.

Piersi z kurczaka i indyka

Najłatwiej przygotować piersi drobiowe. Wystarczy pociąć je w cienkie filety lub zawinąć w roladki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć. Tak przygotowane mięso można podawać jako gotowe danie. Jeśli masz ochotę na bardziej wymagającą potrawę dolej do podsmażonego mięsa trochę wody i całość podduś. W ten sposób uzyskasz doskonały sos.

Nadziewane piersi kurze

Piersi kurze doskonale nadają się do nadziewania. W umytych piersiach należy zrobić nacięcie, oprószyć je solą i pieprzem, a następnie nałożyć przygotowany farsz. Tak przygotowane mięso można usmażyć na patelni lub włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec. Kurze piersi doskonale smakują z farszem o intensywnym smaku np. wykonanym z fety i suszonych pomidorów lub kaszy z grzybami.

Piersi z kaczki

To kolejne danie, które można w miarę szybko i sprawnie przygotować. W najprostszej wersji, umytą pierś należy doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć. Najpierw podsmaż ją od strony ze skórką, a następnie po drugiej stronie. Tak przygotowaną pierś włóż do naczynia żaroodpornego i na kilkanaście minut do piekarnika. Jeśli chcesz zrobić bardziej wykwintne danie, przed smażeniem mięsa przygotuj ziołową marynatę i włóż do niej kacze mięso. Dzięki temu zabiegowi zyska ono niezwykły smak i aromat.

Drób pieczony w całości

Zarówno kurę, kaczkę jak i gęś można upiec w całości z farszem lub bez. Jeśli decydujesz się w ten sposób przygotować danie z drobiu powinnaś wiedzieć kilka rzeczy:

  • na farsz do tuszki kurzej najlepiej nadają się pokrojone w ćwiartki cytryny, z dodatkiem czosnku i przyprawy ziołowej np. tymianku;
  • mięso kacze i gęsie doskonale będzie smakowało z nadzieniem z jabłek lub pomarańczy z dodatkiem majeranku lub rozmarynu;
  • aby skórka była chrupiąca podczas pieczenia polewaj mięso powstającym sosem, a na sam koniec możesz posmarować skórkę masłem.

Mięso drobiowe jest proste w przygotowaniu. Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej aromatyczna wówczas przed smażeniem lub pieczeniem zamarynuj mięso. Możesz również wykorzystać do przyprawiania drobiu świeże lub suszone zioła albo gotowe mieszanki.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie