Dania z drobiu – to wcale nie takie trudne

Dania z drobiu – to wcale nie takie trudne

Wiele młodych gospodyń staje przed wyzwaniem jakim jest mięso drobiowe. Owszem, wiemy, że z kurczaka gotuje się rosół i można zrobić kotlety, a gęś nadaje się do pieczenia, ale jak to zrobić? Udzielamy kilku prostych wskazówek jak poradzić sobie z drobiem.
Reklama
Piersi z kurczaka i indyka Najłatwiej przygotować piersi drobiowe. Wystarczy pociąć je w cienkie filety lub zawinąć w roladki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć. Tak przygotowane mięso można podawać jako gotowe danie. Jeśli masz ochotę na bardziej wymagającą potrawę dolej do podsmażonego mięsa trochę wody i całość podduś. W ten sposób uzyskasz doskonały sos. Nadziewane piersi kurze Piersi kurze doskonale nadają się do nadziewania. W umytych piersiach należy zrobić nacięcie, oprószyć je solą i pieprzem, a następnie nałożyć przygotowany farsz. Tak przygotowane mięso można usmażyć na patelni lub włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec. Kurze piersi doskonale smakują z farszem o intensywnym smaku np. wykonanym z fety i suszonych pomidorów lub kaszy z grzybami.
Reklama
Piersi z kaczki To kolejne danie, które można w miarę szybko i sprawnie przygotować. W najprostszej wersji, umytą pierś należy doprawić solą i pieprzem, a następnie podsmażyć. Najpierw podsmaż ją od strony ze skórką, a następnie po drugiej stronie. Tak przygotowaną pierś włóż do naczynia żaroodpornego i na kilkanaście minut do piekarnika. Jeśli chcesz zrobić bardziej wykwintne danie, przed smażeniem mięsa przygotuj ziołową marynatę i włóż do niej kacze mięso. Dzięki temu zabiegowi zyska ono niezwykły smak i aromat. Drób pieczony w całości Zarówno kurę, kaczkę jak i gęś można upiec w całości z farszem lub bez. Jeśli decydujesz się w ten sposób przygotować danie z drobiu powinnaś wiedzieć kilka rzeczy:
  • na farsz do tuszki kurzej najlepiej nadają się pokrojone w ćwiartki cytryny, z dodatkiem czosnku i przyprawy ziołowej np. tymianku;
  • mięso kacze i gęsie doskonale będzie smakowało z nadzieniem z jabłek lub pomarańczy z dodatkiem majeranku lub rozmarynu;
  • aby skórka była chrupiąca podczas pieczenia polewaj mięso powstającym sosem, a na sam koniec możesz posmarować skórkę masłem.
Mięso drobiowe jest proste w przygotowaniu.
Reklama
Jeśli chcesz, aby potrawa była bardziej aromatyczna wówczas przed smażeniem lub pieczeniem zamarynuj mięso. Możesz również wykorzystać do przyprawiania drobiu świeże lub suszone zioła albo gotowe mieszanki.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama