Maj – czas na szparagi!

Maj – czas na szparagi!

Maj to jedyny miesiąc, kiedy w sklepach na półkach można znaleźć szparagi prosto z pola. Warzywa te pojawiają się na polskich stołach już od dawna, niemniej jednak nie doceniamy ich. Zobacz, co warto wiedzieć o szparagach, aby móc w pełni cieszyć się ich smakiem i właściwościami.
Reklama
Rodzaje szparagów W sklepach można kupić szparagi białe lub zielone. Zarówno jedne jak i drugie są bardzo smaczne i dostarczają organizmowi wielu substancji odżywczych. Największą różnicę stanowi ich przygotowywanie. Szparagi zielone można gotować w całości, natomiast białe powinny być obrane, gdyż ich skórki mogą być łykowate.  Co w nich znajdziesz? Szparagi działają odmładzająco, stąd też polecane są wszystkim paniom. Zawierają w sobie dużą ilość kwasu foliowego, który wpływa na regenerację uszkodzonych komórek. Ponadto w szparagach znajdziesz moczopędną asparaginę oraz glutation. Dzięki nim szparagi posiadają właściwości odtruwające nasz organizm. Ponadto zawarte w nich substancje wpływają na poprawę odporności. Jak je przygotować? To pytanie pojawia się dość często. Choć szparagi są do kupienia niemal w każdym warzywniaku, to wiele osób nie sięga po nie, ponieważ nie wie jak je przyrządzić. Najprostszym sposobem jest ugotowanie tych warzyw.
Reklama
Można to zrobić na parze lub w wodzie. Białe szparagi wymagają gotowania przez ok.10 minut, zielonym wystarczy 3-5 minut. W przypadku szparagów ważne jest, aby gotować je w pozycji pionowej. Woda powinna sięgać maksymalne do główek. Po ugotowaniu można z nich zrobić pyszną zupę kem, sałatkę lub podać je z podsmażoną bulką tartą. Jak kupić świeże szparagi? Wybierając szparagi musisz zwrócić uwagę na to czy są jędrne. Jeśli ich skórka marszczy się, a główka opada, to lepiej poszukać innych. Innym sposobem jest delikatne ściśnięcie dolnej części szparaga. Jeśli wypływa z niego sok, oznacza to, że jest świeży. Niestety próba ta nie powiedzie się, w przypadku szparagów ustawionych w pojemniku z wodą. W dzisiejszych czasach szparagi, podobnie jak inne warzywa, możemy jeść niemal przez cały rok. Jednak najlepsze są te, które w naturalny sposób rosną i dojrzewają. Majowe szparagi to rarytas, którym można cieszyć się tylko teraz, więc korzystajmy z tego.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama