Jak wykorzystać nadmiar ugotowanego makaronu?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jak wykorzystać nadmiar ugotowanego makaronu?

Gotowałaś obiad i zostało Ci sporo ugotowanego makaronu, z którym nie wiesz co zrobić? Po pierwsze, zapomnij o jego wyrzucaniu do śmietnika. Przygotuj z niego coś pysznego na kolację lub śniadanie czy lunch dnia następnego. Poznaj ciekawe, bardzo proste przepisy.

MAKARON Z BROKUŁAMI

Składniki:

400 g makaronu

cukinia

brokuł

300 g piersi z kurczaka

niepełna szklanka śmietany 12%

3 łyżki oliwy z oliwek

3 ząbki czosnku

200 g sera feta

sól, pieprz

Przygotowanie:

Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy według uznania i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut. Cukinię kroimy w talarki i również podgotowujemy lub podsmażamy do momentu, aż lekko się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię przekładamy makaron, warzywa, wyciśnięte ząbki czosnku, kurczaka, dodajemy śmietanę oraz fetę. Zostawiamy na małym ogniu na 3 minuty często mieszając. Całość doprawiamy do smaku.

SAŁATKA MAKARONOWA Z MOZZARELLĄ I SZYNKĄ

Składniki:

1 puszka kukurydzy

20 dag drobnego makaronu muszelki

15 dag szynki gotowanej

20 dag sera mozzarella

2-3 pomidory

bazylia

Sos:

1 mały jogurt naturalny

2 łyżki majonezu

2 łyżki soku z cytryny

skórka z ½ cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczki sosu Tabasco

sól, cukier i pieprz

Przygotowanie:

Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę. Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia.
Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy.

MAKARON Z MANGO I KURCZAKIEM

Składniki:

50 dag makaronu

podwójny filet z piersi kurczaka

świeże mango

30 dag jogurtu naturalnego

średniej wielkości cebulka czerwona

mała garstka startego świeżego imbiru

czerwona papryka

3 ząbki czosnku

oliwa

pieprz, sól, sok z cytryny

Przygotowanie:

Makaron należy przelać zimną wodą. Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie