Jak wykorzystać nadmiar ugotowanego makaronu?

Jak wykorzystać nadmiar ugotowanego makaronu?

Gotowałaś obiad i zostało Ci sporo ugotowanego makaronu, z którym nie wiesz co zrobić? Po pierwsze, zapomnij o jego wyrzucaniu do śmietnika. Przygotuj z niego coś pysznego na kolację lub śniadanie czy lunch dnia następnego. Poznaj ciekawe, bardzo proste przepisy.
Reklama
MAKARON Z BROKUŁAMI Składniki: 400 g makaronu cukinia brokuł 300 g piersi z kurczaka niepełna szklanka śmietany 12% 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku 200 g sera feta sól, pieprz Przygotowanie: Kroimy kurczaka w kostkę, doprawiamy według uznania i smażymy. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy przez kilka minut. Cukinię kroimy w talarki i również podgotowujemy lub podsmażamy do momentu, aż lekko się zarumieni. Na rozgrzaną patelnię przekładamy makaron, warzywa, wyciśnięte ząbki czosnku, kurczaka, dodajemy śmietanę oraz fetę. Zostawiamy na małym ogniu na 3 minuty często mieszając. Całość doprawiamy do smaku. SAŁATKA MAKARONOWA Z MOZZARELLĄ I SZYNKĄ Składniki: 1 puszka kukurydzy 20 dag drobnego makaronu muszelki 15 dag szynki gotowanej 20 dag sera mozzarella 2-3 pomidory bazylia Sos: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 2 łyżki soku z cytryny skórka z ½ cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczki sosu Tabasco sól, cukier i pieprz Przygotowanie: Szynkę, mozzarellę oraz pomidorki kroimy w kostkę.
Reklama
Makaron przekładamy do miseczki, dodajemy kukurydzę, szynkę, mozzarellę, pomidory i kukurydzę. Siekamy bazylię i dodajmy do całości. Łyżkę soku z cytryny mieszamy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Zalewamy całość i zostawiamy w lodówce do schłodzenia. Sos: jogurt mieszamy z majonezem i tabasco, skórką cytrynową, łyżką soku cytrynowego. Na koniec przyprawiamy pieprzem, cukrem oraz solą. Sałatkę polewamy sosem i mieszamy. MAKARON Z MANGO I KURCZAKIEM Składniki: 50 dag makaronu podwójny filet z piersi kurczaka świeże mango 30 dag jogurtu naturalnego średniej wielkości cebulka czerwona mała garstka startego świeżego imbiru czerwona papryka 3 ząbki czosnku oliwa pieprz, sól, sok z cytryny Przygotowanie: Makaron należy przelać zimną wodą.
Reklama
Paprykę, czosnek, mango i cebulę drobno kroimy i odstawiamy. Mięso z piersi kurczaka również kroimy, przyprawiamy i smażymy. Po czym odkładamy mięso na talerz. W następnej kolejności podsmażamy cebulkę, paprykę, czosnek, imbir oraz mango. Po kilku minutach dokładamy jogurt naturalny oraz usmażonego wcześniej kurczaka i makaron. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama