Morska, himalajska czy hawajska? Czyli co powinnaś wiedzieć o soli
Udostępnij Google News
Kuchnia

Morska, himalajska czy hawajska? Czyli co powinnaś wiedzieć o soli

Sól to najprawdopodobniej najstarsza przyprawa świata. Szacuje się, że już 8 tysięcy lat temu była wykorzystywana do przyprawiania i konserwowania artykułów żywnościowych. Dziś w sklepach można kupić wiele rodzajów soli. Zobacz co warto o nich wiedzieć.

Czym jest sól?

Sól kuchenna to inaczej chlorek sodu. W czystej postaci substancja ta spotykana jest rzadko. W większości wypadków poza samym chlorkiem sodu w soli znajdują się również inne pierwiastki, które mają wpływ na jej właściwości, kolor oraz smak. Warto także zaznaczyć, że sól kuchenna to substancja krystaliczna, o czy można się przekonać przyglądając się większym bryłkom np. soli morskiej lub wyhodować kryształki soli z roztworu chlorku sodu.

Rodzaje soli

W sklepach można znaleźć co najmniej kilka rodzajów soli. Większość z nich wykorzystuje się do wszelkich celów spożywczych, aczkolwiek każdy rodzaj ma swoje szczególne właściwości.

 Sól kamienna – jest to naturalna sól, pochodząca z kopalni. Poza chlorkiem sodu w jej składzie znajdują się magnez i wapń. Sól kamienną warto dodawać do zup. Świetnie sprawdza się również do przygotowywania zapraw np. ogórków kiszonych.

Sól morska – jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z mórz. W jej składzie można znaleźć naturalny jod oraz wiele innych minerałów. Dokładny skład uzależniony jest od miejsca pochodzenia. Sól morska świetnie nadaje się do doprawiania różnych potraw. Często można ją kupić w opakowaniu w formie młynka.

Sól himalajska – uznawana jest za najczystszy rodzaj soli. Zawiera w sobie kilkadziesiąt różnych minerałów, co sprawia, że jest różowego koloru. Ten rodzaj  soli często wykorzystywany jest do ozdabiania potraw.

Sól hawajska -  jest to naturalna, morska sól. Może mieć kolor różowy lub czerwony, co wynika z domieszki pyłu wulkanicznego lub czarny z powodu zawartego w niej aktywnego węgla.

Sól warzona – jest to chlorek sodu w czystej postaci. Powstaje po oczyszczeniu i przetworzeniu soli kamiennej. Sól przeznaczona do  celów spożywczych jest dodatkowo jodowana, aby zwiększyć podaż jodu w populacji. Warto pamiętać, że sól jodowana nie nadaje się do robienia przetworów.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie