Słodziki, których lepiej nie używać
Udostępnij Google News
Zdrowie

Słodziki, których lepiej nie używać

O tym, że cukier jest niezdrowy słyszymy bardzo często. Wiadomo, że od jego nadmiaru można utyć lub zachorować na jedno z wielu schorzeń związanych z podwyższonym poziomem glukozy we krwi czy nadwagą. Niestety większość z nas preferuje smak słodki i bez niego nie może wytrzymać. Dlatego sięgamy po mniejsze zło – słodziki. Warto jednak wiedzieć, że słodzik słodzikowi nie równy i wśród dostępnych substancji słodzących są też takie, których lepiej nie używać.

Aspartam

To jedna z najczęściej stosowanych substancji słodzących dodawanych do gotowych produktów spożywczych. Jest to sztuczny środek słodzący około 200 razy słodszy aniżeli zwykły cukier. W przemyśle spożywczym oznaczany jest symbolem E 915. Ponieważ niemal nie ma kalorii dodawany jest do produktów dietetycznych takich jak jogurty czy napoje. Można go znaleźć również w przeróżnych chrupiących przekąskach. Niestety aspartam poza swoimi niewątpliwymi zaletami ma też wiele wad. Podczas jedzenia produktów dosładzanych tą substancją wzmaga się apetyt, co sprawia, że sięgamy po kolejną porcję. Ponadto zdaniem specjalistów aspartam to substancja, która spożywana w nadmiarze może wywołać lub zaostrzyć przebieg chorób związanych z układem nerwowym  takich jak stwardnienie rozsiane, epilepsja czy syndrom chronicznego zmęczenia.

Cyklaminian

To bezkaloryczna substancja słodząca, która jest niemal 35 razy słodsza aniżeli cukier. W składzie produktów spożywczych oznaczana jest symbolem E952. Substancja ta pojawia się najczęściej w napojach, słodyczach oraz wypiekach. Brak kalorii w przypadku cyklaminianu to jednak nie najlepsza wiadomość. Substancja ta działa uzależniająco. Osoby sięgające po artykuł z dodatkiem tego słodzika często dosładzają niemal wszystkie potrawy. To w efekcie prowadzi do nadwagi i schorzeń z nią związanych.

Fruktoza

To trzeci słodzik, którego lepiej unikać, aczkolwiek nie jest to łatwe. Fruktoza, albo inaczej cukier owocowy, to substancja pochodząca z natury. W produktach spożywczych kryje się pod nazwą syropu fruktozowo-glukozowego. Najczęściej dodawana jest do napojów, lodów, deserów, galaretek itp. Pomimo, że jest to substancja pochodzenia naturalnego jest bardzo szkodliwa dla naszego organizmu, gdyż zjadamy jej stanowczo za dużo, co z kolei skutkuje otyłością brzuszną, cukrzycą typu II czy chorobami serca.

Unikanie cukru w diecie za wszelką cenę nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Zanim wybierzesz słodzik do herbaty czy kawy dobrze się zastanów czy nie lepiej pić napój bez dosładzania. Warto też sprawdzać etykiety kupowanych produktów spożywczych i wybierać te bez sztucznych substancji słodzących.

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie