Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
duża cebula
kukurydza w puszce
5 kolorowych papryk
5 średniej wielkości pomidorów
3 cukinie
dowolny olej
sól, pieprz, inne przyprawy
Przygotowanie:
Oprawiamy, myjemy oraz osuszamy pierś kurczaka. Następnie kroimy ją w kostkę, doprawiamy przyprawami i wrzucamy na patelnię. Trzymamy mięso na patelni do momentu zarumienienia. W międzyczasie kroimy cebulkę, paprykę, cukinię i pomidory bez skórki. Wrzucamy wszystko do jednego garnka i smażymy na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i zostawiamy na 2 minuty na ogniu, co chwilę mieszając. Następnie do garnka przekładamy usmażone mięso, doprawiamy całość ulubionymi przyprawami i zostawiamy na małym ogniu na następne 10 minut. Nie zapominamy o mieszaniu!
Spaghetti z cukinią, oregano i bazylią
Składniki:
Makaron spaghetti
2 zielone cukinie
2 żółte cukinie
cebula
ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano
20 ml oliwy z oliwek
30 dag sera mozzarella
przyprawy
Sposób przygotowania:
Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy oraz pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia będzie już miękka, zawartość patelni przekładamy do naczynia z makaronem. Dodajemy lekko posiekaną bazylię oraz oregano i posypujemy startym serem.
Letnia sałatka na bogato!
Składniki:
3 jaja kurze (ugotowane na twardo)
200 g liści szpinaku
100 g sera żółtego
100 g jogurtu naturalnego
60 g ulubionych orzechów
10 pomidorów koktajlowych
4 łyżki lekkiego majonezu
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. W celu przygotowania sosu do sałatki, mieszamy majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą oraz wstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy makaron, liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki, pokrojone jajka i orzechy. Całość posypujemy startym żółtym serem i polewamy schłodzonym sosem.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com