Przepisy z wykorzystaniem świeżych warzyw

Przepisy z wykorzystaniem świeżych warzyw

Letnie leczo z warzywami i kurczakiem
Reklama
Składniki: 2 podwójne filety z piersi kurczaka duża cebula kukurydza w puszce 5 kolorowych papryk 5 średniej wielkości pomidorów 3 cukinie dowolny olej sól, pieprz, inne przyprawy Przygotowanie: Oprawiamy, myjemy oraz osuszamy pierś kurczaka. Następnie kroimy ją w kostkę, doprawiamy przyprawami i wrzucamy na patelnię. Trzymamy mięso na patelni do momentu zarumienienia. W międzyczasie kroimy cebulkę, paprykę, cukinię i pomidory bez skórki. Wrzucamy wszystko do jednego garnka i smażymy na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i zostawiamy na 2 minuty na ogniu, co chwilę mieszając. Następnie do garnka przekładamy usmażone mięso, doprawiamy całość ulubionymi przyprawami i zostawiamy na małym ogniu na następne 10 minut.
Reklama
Nie zapominamy o mieszaniu! Spaghetti z cukinią, oregano i bazylią Składniki: Makaron spaghetti 2 zielone cukinie 2 żółte cukinie cebula ząbek czosnku garść świeżej bazylii garść świeżego oregano 20 ml oliwy z oliwek 30 dag sera mozzarella przyprawySposób przygotowania: Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy oraz pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia będzie już miękka, zawartość patelni przekładamy do naczynia z makaronem. Dodajemy lekko posiekaną bazylię oraz oregano i posypujemy startym serem. Letnia sałatka na bogato! Składniki: 3 jaja kurze (ugotowane na twardo) 200 g liści szpinaku 100 g sera żółtego 100 g jogurtu naturalnego 60 g ulubionych orzechów 10 pomidorów koktajlowych 4 łyżki lekkiego majonezu 4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. W celu przygotowania sosu do sałatki, mieszamy majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą oraz wstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy makaron, liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki, pokrojone jajka i orzechy. Całość posypujemy startym żółtym serem i polewamy schłodzonym sosem. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama