Przepisy z wykorzystaniem świeżych warzyw
Letnie leczo z warzywami i kurczakiem
Reklama
Składniki:
2 podwójne filety z piersi kurczaka
duża cebula
kukurydza w puszce
5 kolorowych papryk
5 średniej wielkości pomidorów
3 cukinie
dowolny olej
sól, pieprz, inne przyprawy
Przygotowanie:
Oprawiamy, myjemy oraz osuszamy pierś kurczaka. Następnie kroimy ją w kostkę, doprawiamy przyprawami i wrzucamy na patelnię. Trzymamy mięso na patelni do momentu zarumienienia. W międzyczasie kroimy cebulkę, paprykę, cukinię i pomidory bez skórki. Wrzucamy wszystko do jednego garnka i smażymy na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i zostawiamy na 2 minuty na ogniu, co chwilę mieszając. Następnie do garnka przekładamy usmażone mięso, doprawiamy całość ulubionymi przyprawami i zostawiamy na małym ogniu na następne 10 minut.
Nie zapominamy o mieszaniu!
Spaghetti z cukinią, oregano i bazylią
Składniki:
Makaron spaghetti
2 zielone cukinie
2 żółte cukinie
cebula
ząbek czosnku
garść świeżej bazylii
garść świeżego oregano
20 ml oliwy z oliwek
30 dag sera mozzarella
przyprawySposób przygotowania:
Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy oraz pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia będzie już miękka, zawartość patelni przekładamy do naczynia z makaronem. Dodajemy lekko posiekaną bazylię oraz oregano i posypujemy startym serem.
Letnia sałatka na bogato!
Składniki:
3 jaja kurze (ugotowane na twardo)
200 g liści szpinaku
100 g sera żółtego
100 g jogurtu naturalnego
60 g ulubionych orzechów
10 pomidorów koktajlowych
4 łyżki lekkiego majonezu
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. W celu przygotowania sosu do sałatki, mieszamy majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą oraz wstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy makaron, liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki, pokrojone jajka i orzechy. Całość posypujemy startym żółtym serem i polewamy schłodzonym sosem.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Rozgrzewające przepisy na chłodne dni – zdrowo i pysznie
Czy jest coś lepszego niż pyszne, rozgrzewające danie w chłodne dni? Kiedy temperatura spada, nasze ciała potrzebują czegoś, co pomoże nam się ogrzać i dostarczy nam energii. Sprawdź nasze trzy rozgrzewające przepisy!
Folia aluminiowa to Twój sojusznik w upalne dni. Pomoże Ci przetrwać
Folia aluminiowa to wszechstronny produkt, który przeważnie kojarzy się z pakowaniem żywności czy zapobieganiem utracie ciepła. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że ta zwyczajna folia ma także wiele nieoczywistych zastosowań, szczególnie przydatnych podczas gorących dni. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać folię aluminiową do chłodzenia i ułatwienia życia w upalne lato.
Jak pomóc zwierzakowi przetrwać upalne dni? Oto sposób!
Latem, kiedy temperatura rośnie, musimy pamiętać o tym, że nie tylko my odczuwamy upał, ale także nasze zwierzaki. Wysokie temperatury mogą być niebezpieczne dla naszych futrzanych przyjaciół, dlatego warto wiedzieć, jak pomóc im przetrwać upalne dni. Oto kilka praktycznych wskazówek, które pomogą Ci zadbać o zwierzaka w czasie letniej fali upałów.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl