Przepisy z wykorzystaniem świeżych warzyw
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepisy z wykorzystaniem świeżych warzyw

Letnie leczo z warzywami i kurczakiem

Składniki:

2 podwójne filety z piersi kurczaka

duża cebula

kukurydza w puszce

5 kolorowych papryk

5 średniej wielkości pomidorów

3 cukinie

dowolny olej

sól, pieprz, inne przyprawy

Przygotowanie:

Oprawiamy, myjemy oraz osuszamy pierś kurczaka. Następnie kroimy ją w kostkę, doprawiamy przyprawami i wrzucamy na patelnię. Trzymamy mięso na patelni do momentu zarumienienia. W międzyczasie kroimy cebulkę, paprykę, cukinię i pomidory bez skórki. Wrzucamy wszystko do jednego garnka i smażymy na odrobinie oleju. Po kilku minutach dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i zostawiamy na 2 minuty na ogniu, co chwilę mieszając. Następnie do garnka przekładamy usmażone mięso, doprawiamy całość ulubionymi przyprawami i zostawiamy na małym ogniu na następne 10 minut. Nie zapominamy o mieszaniu!

Spaghetti z cukinią, oregano i bazylią

Składniki:

Makaron spaghetti

2 zielone cukinie

2 żółte cukinie

cebula

ząbek czosnku

garść świeżej bazylii

garść świeżego oregano

20 ml oliwy z oliwek

30 dag sera mozzarella

przyprawy

Sposób przygotowania:

Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją z opakowania. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią pokrojoną drobno cebulkę, wyciśnięty ząbek czosnku, przyprawy oraz pokrojoną cukinię. Kiedy cukinia będzie już miękka, zawartość patelni przekładamy do naczynia z makaronem. Dodajemy lekko posiekaną bazylię oraz oregano i posypujemy startym serem.

Letnia sałatka na bogato!

Składniki:

3 jaja kurze (ugotowane na twardo)

200 g liści szpinaku

100 g sera żółtego

100 g jogurtu naturalnego

60 g ulubionych orzechów

10 pomidorów koktajlowych

4 łyżki lekkiego majonezu

4 ząbki czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. W celu przygotowania sosu do sałatki, mieszamy majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek. Doprawiamy pieprzem i solą oraz wstawiamy do lodówki. Na talerzu układamy makaron, liście szpinaku, przekrojone na pół pomidorki, pokrojone jajka i orzechy. Całość posypujemy startym żółtym serem i polewamy schłodzonym sosem.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie