Zanim zjesz – umyj
Owoce jagodowe często traktujemy „specjalnie”, ponieważ są bardzo delikatne przed jedzeniem nie myjemy ich, a to spory błąd. Podobnie jak wszystkie inne przed spożyciem, trzeba dokładnie je umyć. Należy wsypać je do miseczki z wodą, a następnie osuszyć na sitku. Warto pamiętać o tym, żeby nie moczyć owoców zbyt długo, ponieważ stracą swój smak i aromat.
Dodatek do ciast
Owoce jagodowe doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast. Można je umieścić na cieście jako ozdobę, dodać do kremu albo wymieszać z ciastem i upiec. Niezależnie jednak od tego w jakiej formie będą podawane owoce warto znać kilka prostych tricków, które pomogą przyrządzić pyszne słodkości.
- Owoce do dekoracji
Jeśli wykorzystujesz owoce jagodowe do dekorowania ciasta, przygotuj sobie nie tylko owoce, ale również galaretkę. Po ułożeniu ich na cieście, delikatnie posmaruj je tężejącą galaretką. Dzięki temu dłużej zachowają jędrność i piękny kolor, a dodatkowo zyskają niezwykły połysk.
- Owoce jako składnik ciasta
Jeśli pieczesz ciasto owocowe, w którego wnętrzu mają się znaleźć owoce jagodowe, wcześniej dobrze je przygotuj. Po obraniu, umyciu i osuszeniu oprósz je mąką. Tak przygotowane, nie spadną na spód ciasta podczas pieczenia.
- Owoce na kruchym spodzie
Ciasta kruche z owocami to prawdziwy rarytas. Aby podczas pieczenia nie powstał zakalec możesz posypać ciasto na blaszce pokruszonymi herbatnikami. Sok wydzielający się z owoców podczas pieczenia wsiąknie w pokruszone ciastka i zakalca z pewnością nie będzie.
Patent na porzeczki
Obieranie porzeczek nie jest łatwe. Ściąganie ich z gałązek bardzo często łączy się ze zgnieceniem dojrzałych owoców. Jeśli do tej czynności wykorzystasz widelec, możesz być pewna, że owoce nie będą pogniecione i szybko zostaną oddzielone od gałązek.