Owoce jagodowe – jak sobie z nimi radzić?

Owoce jagodowe – jak sobie z nimi radzić?

Owoce jagodowe są zdrowe i smaczne. Właśnie w lipcu pojawia się ich najwięcej. Truskawki,  maliny, jagody, agrest czy porzeczki to tylko początek długiej listy owoców, które doskonale nadają się do przygotowywania ciast i deserów.
Reklama
Zanim zjesz – umyj Owoce jagodowe często traktujemy „specjalnie”, ponieważ są bardzo delikatne przed  jedzeniem nie myjemy ich, a to spory błąd. Podobnie jak wszystkie inne przed spożyciem, trzeba dokładnie je umyć. Należy wsypać je do miseczki z wodą, a następnie osuszyć na sitku. Warto pamiętać o tym, żeby nie moczyć owoców zbyt długo, ponieważ stracą swój smak i aromat. Dodatek do ciast Owoce jagodowe doskonale sprawdzają się jako dodatek do ciast. Można je umieścić na cieście jako ozdobę, dodać do kremu albo wymieszać z ciastem i upiec. Niezależnie jednak od tego w jakiej formie będą podawane owoce warto znać kilka prostych tricków, które pomogą przyrządzić pyszne słodkości.
  1. Owoce do dekoracji
Jeśli wykorzystujesz owoce jagodowe do dekorowania ciasta, przygotuj sobie nie tylko owoce, ale również galaretkę.
Reklama
Po ułożeniu ich na cieście, delikatnie posmaruj je tężejącą galaretką. Dzięki temu dłużej zachowają jędrność i piękny kolor, a dodatkowo zyskają niezwykły połysk.
  1. Owoce jako składnik ciasta
Jeśli pieczesz ciasto owocowe, w którego wnętrzu mają się znaleźć owoce jagodowe, wcześniej dobrze je przygotuj. Po obraniu, umyciu i osuszeniu oprósz je mąką. Tak przygotowane, nie spadną na spód ciasta podczas pieczenia.
  1. Owoce na kruchym spodzie
Ciasta kruche z owocami to prawdziwy rarytas. Aby podczas pieczenia nie powstał zakalec możesz posypać ciasto na blaszce pokruszonymi herbatnikami. Sok wydzielający się z owoców podczas pieczenia wsiąknie w pokruszone ciastka i zakalca z pewnością nie będzie. Patent na porzeczki Obieranie porzeczek nie jest łatwe. Ściąganie ich z gałązek bardzo często łączy się ze zgnieceniem dojrzałych owoców. Jeśli do tej czynności wykorzystasz widelec, możesz być pewna, że owoce nie będą pogniecione i szybko zostaną oddzielone od gałązek.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama