Jeśli chodzi o pewne przepisy i dania, nic nie może zastąpić smaku masła. Jednak ma ono tak wysoką zawartość tłuszczów i kalorii, że możemy zacząć się zastanawiać, czy masło może być częścią zdrowej diety. Odpowiedź jest prosta - może. Kluczem do nieeliminowania masła ze zdrowej diety jest umiarkowane jego używanie. Poza tym, jeśli sięgasz po masło, to tylko po to prawdziwe, z wysoką zawartością dobrego tłuszczu. W żadnym wypadku nie spożywaj margaryny lub mieszanki margaryny z masłem.
Niektórzy dietetycy twierdzą, że na przykład jajecznica z odrobiną prawdziwego masła jest wskazana podczas diety. Jeżeli chcesz je czymś zastąpić, na przykład podczas wykonywania kanapek, możesz posmarować chleb własnoręcznie wykonaną pastą z awokado. Ponieważ głównym problemem zdrowotnym, który wywołuje między innymi masło, jest podwyższony poziom cholesterolu, pamiętaj o rozsądnym dawkowaniu masła.
Pozytywne właściwości masła
Ponadto, masło zawiera witaminę A, która wpływa na nasze zdrowie, wygląd włosów, skóry i paznokci. W swoim składzie ma także witaminę D, która dba o stan naszych kości, a dodatkowo wzmacnia odporność. Kolejną ważną witaminą, jest witamina E. Dba ona o nasz wzrok jak i układ krążenia. Prawdziwe masło zawiera tak zwany kwas masłowy, który przeciwdziała tworzeniu się komórek rakowych.
Źródło zdjęć: www.pixabay.com