Jak kupić i rozpoznać świeże mięso?

Jak kupić i rozpoznać świeże mięso?

Jedzenie przygotowane ze świeżego mięsa, jest przede wszystkim o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Jeśli masz znajomego rzeźnika lub wędkarza - jesteś szczęściarą. Jeżeli jednak kupujesz mięso ze sklepowych półek, też jesteś w stanie rozpoznać świeże produkty. Sprawdź, jak łatwo jest to zrobić!
Reklama
Wołowina Wołowina powinna mieć kolor głębokiej czerwieni, z jasno-białą obwódką tłuszczu naokoło. Jeżeli kupujesz wołowinę z kością, zwróć uwagę na to, żeby kość miała równie jasny, biały kolor. Świadczy to o świeżości mięsa. Mielone mięso wołowe także powinno być czerwone z białymi drobinkami tłuszczu. Drób Świeży kurczak powinien być różowy. Skóra musi mieć kolor biały lub delikatnie żółty. Ryba Filet ryby powinien mieć jasny, jędrny środek, bez szczelin pośrodku. Jeżeli kupujesz rybę w całości, zwróć uwagę na wygląd jej oczu. Muszą być one jasne i przejrzyste. Jeśli ryba ma mętne spojrzenie, prawdopodobnie nie jest świeża. Skóra natomiast powinna być błyszcząca, a skrzela jaskrawoczerwone. Jagnięcina Mięso może mieć zarówno różowy, jak i ciemnoczerwony kolor. Tłuszcz, jak i w przypadku inny rodzajów mięsa, powinien mieć biały kolor. Wieprzowina Świeże mięso wieprzowe jest różowe, jędrne, również otoczone białym tłuszczem. Jeżeli mięso ma sine lub brązowe zabarwienie, prawdopodobnie jest nieświeże. Czasami wystarczy naprawdę niewiele, żeby kupić świeże produkty mięsne. Jeśli masz możliwość ich powąchania - zrób to. Czynność ta, jest skutecznym sposobem na wykrycie nieświeżego mięsa. Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama