Canva.com
5 prostych przepisów na sosy do jajek. Dodadzą smaku także świątecznym daniom!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Zbliżają się święta wielkanocne i wielu z nas będzie przygotowywać potrawy dla rodziny i bliskich znajomych. Długa tradycja powoduje, że na świątecznych stołach nie może także zabraknąć także jajek. Poznajmy takich oto 5 ciekawych sposobów na sosy do jajek.
Reklama
Musztardowo-cebulowy
- Potrzebne składniki: 3 łyżki ostrej musztardy, 1 średnia cebula, 1 szklanka gęstej śmietany 18%, sól, mielony pieprz biały, cukier.
- Przygotowanie: cebulę obierzmy, pokrójmy w kostkę i przelejmy wrzątkiem na sicie. Osączmy i osuszmy. Następnie rozsypmy na desce i jak najdrobniej posiekajmy ostrym nożem. Śmietanę wymieszajmy z ostrą musztardą i posiekaną cebulą. Przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Schłódźmy w lodówce minimum godzinę czasu.
Tatarski
- Potrzebne składniki: 3 ogórki konserwowe, 1 szalotka, 1 szklanka majonezu, po 2 łyżki kaparów i posiekanego szczypiorku, 1 średni ząbek czosnku, sól, mielony pieprz czarny.
- Przygotowanie: szalotkę obierzmy, drobno posiekajmy. Ogórki i kapary drobno posiekajmy. W miseczce wymieszajmy ogórki, szalotkę, kapary i szczypiorek. Czosnek przeciśnijmy przez praskę. Wymieszajmy z majonezem i musztardą. Dodajmy posiekane składniki, wymieszajmy. Całość przyprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym.
Majonezowo-paprykowy
- Potrzebne składniki: 2/3 szklanki majonezu, 1 łyżka pikantnego ketchupu, 4 płaty papryki konserwowej (ze słoika), 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, mielony pieprz biały.
- Przygotowanie: majonez wymieszajmy z pikantnym ketchupem. Paprykę konserwową starannie osuszmy z zalewy papierowym ręcznikiem. Pokrójmy w jak najmniejszą kosteczkę albo zmiksujmy na gładką jednolitą pastę. Paprykę dodajmy do majonezu razem z sokiem z cytryny. Sos przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Bardzo dokładnie wymieszajmy, wstawmy do lodówki. Chłodźmy przez minimum godzinę czasu.
Chrzanowy
- Potrzebne składniki: 4 jajka, 1 szklanka gęstej śmietany 18%, 1 łyżka startego chrzanu (ze słoika), sok z 1/2 cytryny, sól, mielony pieprz biały, cukier.
- Przygotowanie: jajka ugotujmy na twardo, zalejmy zimną wodą, ostudźmy i obierzmy. Żółtka utrzyjmy z sokiem z cytryny. Białka drobno posiekajmy. Wymieszajmy z żółtkami z cytryną, chrzanem i śmietaną. Przyprawmy do smaku solą, mielonym pieprzem białym i cukrem. Jeśli lubimy intensywny aromat ziół, do sosu możemy dodać 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku.
Holenderski
- Potrzebne składniki: 3 żółtka, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka octu winnego, 125 g masła, biały mielony pieprz, sól, 1 łyżka bulionu warzywnego, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina.
- Przygotowanie: białe wino, sok z cytryny i ocet wlejmy do rondelka, dodajmy szczyptę soli i mielonego pieprzu białego, zagotujmy, ostudźmy. Dodajmy 3 roztrzepane żółtka i łyżkę zimnego bulionu. Całość wymieszajmy. Garnek z sosem wstawmy do kąpieli wodnej, gotujmy, mieszając. Kiedy zgęstnieje, dodawajmy po kawałku masło. Kiedy sos uzyska gładką konsystencję, przyprawmy go solą i mielonym białym pieprzem.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Jak ugotować jajka na twardo żeby się dobrze obierały?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś ugotować jajka na twardo i z trudem obierać skorupkę? Niezależnie od tego, czy przygotowujesz je na śniadanie, jako dodatek do sałatek czy tradycyjne jajka faszerowane, ważne jest, aby skorupka łatwo się odklejała. W tym artykule podpowiemy Ci kilka trików, które pomogą Ci uzyskać idealnie ugotowane jajka na twardo, które będą się dobrze obierały.
Sos japoński - przepis z Kraju Kwitnącej Wiśni
Czy kiedykolwiek próbowałeś autentycznego japońskiego sosu? Jeśli nie, to teraz jest idealny czas, aby nauczyć się, jak przygotować ten smakowity dodatek do swoich ulubionych dań. W tym artykule podzielimy się z Tobą przepisem na sos japoński, który jest prosty do wykonania i dodaje wyjątkowego smaku do różnych potraw. Czy jesteś gotowa, aby odkryć tajemnice tego pysznego sosu?
Jak sprawdzić czy jajko jest dobre?
Czy zdarzyło Ci się kiedyś rozbijać jajko do potrawy, tylko po to, aby odkryć, że jest zepsute? To naprawdę frustrujące i może zepsuć całe danie. Dlatego ważne jest, aby wiedzieć, jak sprawdzić świeżość jajka przed jego użyciem. W tym artykule podpowiemy Ci kilka prostych trików, które pozwolą Ci upewnić się, czy jajko jest dobre czy nie, bez konieczności rozbijania skorupki.
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl