Jajka na twardo z siną otoczką wokół żółtek
Canva.com

Podaj tę jajeczną przystawkę na Wielkanoc. Goście będą w szoku!

Jajka w cieście francuskim z czarnuszką to pomysł na wiosenną odsłonę jajek, a może nawet na nietuzinkowe danie na wielkanocnym stole. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a finalnie prezentują się bardzo efektownie. Jak je przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki na jajka w cieście francuskim

  • 8 jajek (+ jedno dodatkowe)
  • 1 opakowanie ciasta francuskie
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki czarnuszki

Sposób przygotowania jajek w cieście francuskim

  1. Roztrzep jedno jajko na jednolitą masę. Z ciasta francuskiego wykrój kółka za pomocą szklanki. Każde kółko za pomocą pędzelka posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Opcjonalnie może to być również czarny sezam lub nawet siemię lniane.
  2. Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na grube plastry. Na każdym kółku z ciasta francuskiego ułóż jeden plaster.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż ciasto z jajkami na blachę pokrytą papierem do pieczenia posmarowanym cienką warstwą oliwy i piecz przez 15 minut.
  4. Przygotowane w ten sposób przekąski idealnie komponują się z sosem tatarskim lub sosem holenderskim.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama