- Temperatura składników
O tym czy wszystkie składniki dobrze się połączą decyduje wiele czynników. Wśród nich jest m.in. temperatura poszczególnych składników. Piekąc ciasta piaskowe czy biszkopty należy pamiętać, żeby łączyć składniki o temperaturze pokojowej. Mleko, jajka czy margarynę należy wyjąć z lodówki ok. 2 godzin przed przygotowaniem ciasta, aby się nieco ogrzały. W przypadku ciast kruchych masło lub margaryna wykorzystywana do przygotowania ciasta musi być dobrze schłodzona.
- Bez zakalca
W przypadku piaskowych babek i keksów należy mieszać składniki bardzo krótko, tylko do czasu, aż się połączą. Miksowanie przez dłuższy czas napowietrzy ciasto, które potem mocno urośnie w piekarniku, a zaraz po wyjęciu opadnie i spowoduje powstanie zakalca. Jeśli natomiast pieczesz kruche ciasto z owocami, to pod warstwę owoców wysyp pokruszone herbatniki. Ciastka wchłoną sok z owoców, dzięki czemu nie powstanie zakalec.
- Mieszaj w jednym kierunku
Już nasze babcie powtarzały, że ciasto miesza się tylko w jednym kierunku. Większość z nas uważa to za jeden z wielu przesądów. Warto jednak wiedzieć, że jest w tym spora dawka prawdy. Gluten, który występuje w mące pszennej jest substancją włóknistą i podczas mieszania w różnych kierunkach włókna mogą zostać przerwane. To z kolei sprawi, że ciasto stanie się gumowate albo po upieczeniu opadnie.
- Sprawdzenie czy już się upiekło
Wyjęcie niedopieczonego ciasta z piekarnika może spowodować jego opadnięcie i powstanie zakalca. Dlatego zanim je wyjmiesz delikatnie nakłuj drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyjęciu patyczek będzie suchy –oznacza to, że ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek oklejony jest ciastem wówczas musisz zostawić wypiek w piekarniku jeszcze 5-10 minut.
Stosując te proste zasady sprawisz, że Twoje ciasto zawsze będzie doskonałe. Nie musisz się też obawiać, że Twoje wypieki nie będą smakowały gościom.
Źródło zdjęcia: pixabay.com