Przygotowanie:
Pokrój w kostkę ugotowaną pierś kurczaka, dodaj pokrojone łodygi selera, majonez, cebulkę i ogórki konserwowe. Dopraw pieprzem, solą oraz czosnkiem, po czym dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Możesz podać ją w towarzystwie pieczywa.
Sałatka karaibska
Składniki:
500 g mieszanych sałat
Przygotowanie:
Umieść kurczaka w misce i polej go sosem teriyaki. Włóż całość do lodówki na około 2 godziny. W drugiej misce wymieszaj pomidory i cebulę. Dodaj paprykę jalapeno i kolendrę. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj musztardę, miód, cukier, olej, ocet i sok z limonki. Po dwóch godzinach wyjmij kurczaka z lodówki i ugrilluj. Wyłóż mieszankę sałat na talerze. Polej sałatę przygotowanym sosem i dodaj pokrojonego ananasa, kukurydzę oraz kurczaka.
Sałatka chińska
Składniki:
uzmażona pierś z kurczaka
2 zupki chińskie
2 pomidory
1 ogórek
pęczek szczypiorku
puszka kukurydzy
sól
pieprz
majonez
Przygotowanie:
Obranego ogórka oraz pomidorka kroimy w kostkę średniej wielkości. Siekamy drobno szczypiorek. Kukurydzę wyjmujemy z puszki, przepłukujemy chłodną wodą i dodajemy do warzyw. Do całości dodajemy makaron z zupek chińskich oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. Następnie pozostawiamy na jakiś czas do momentu, kiedy makaron napęcznieje. Doprawiamy i schładzamy.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com