Co będzie Ci potrzebne?
- biały ocet
- proszek do pieczenia
- woda
- dwustronna gąbka
Krok 1
Napełnij garnek lub patelnię wodą. Ilość wody należy dostosować do głębokości i wielkości garnka oraz jego zabrudzenia. Zalej naczynie tak, aby spalony obszar był zamoczony. Dolej do wody szklankę octu.
Krok 2
Umieść garnek lub patelnię na kuchence i doprowadź mieszaninę do wrzenia. Nie minie wiele czasu, a zauważysz różnicę.
Krok 3
Zdejmij naczynie z ognia, dodaj 2 - 3 łyżki sody oczyszczonej do mieszanki. Pozostaw garnek na kilka minut, zanim go opróżnisz.
Krok 4
Wyczyść garnek ścierną stroną gąbki. Szoruj przez około 30 – 40 sekund, do momentu wyczyszczenia spalenizny. Jeżeli plamy są szczególnie oporne na czyszczenie, posyp je jeszcze odrobiną suchej sody oczyszczonej i po chwili zacznij ponownie trzeć. Po wyczyszczeniu naczynia, wypłucz je dokładnie ciepłą wodą. Następnie użyj płynu do mycia naczyń lub wyparz garnek wrzącą wodą.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com