Ryba po hiszpańsku
Składniki:
kilka oliwek
puszka czerwonej fasoli
sól
5 filetów ryby
Przygotowanie:
Rozgrzej olej roślinny na patelni na średnim ogniu. Wrzuć na nią cebulę i czosnek. Mieszaj, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj paprykę, marchew, pomidory, oliwki oraz fasolę. Smaż, aż papryka są nieco zmięknie. Posyp pietruszką, papryką, kminkiem i polej bulionem. Dopraw solą do smaku. Umieść rybę na górze przygotowanych warzyw i dolej wodę, tak aby przykrywała warzywa. Zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj około 40 minut, aż do zrobienia ryby.
Ryba w sosie koperkowym
Składniki:
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem. Filety dopraw solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Ułóż doprawione filety w naczyniu i połóż na nich plasterki cytryny. Piecz bez przykrycia przez około 20 minut. W międzyczasie wymieszaj posiekany koperek, majonez, śmietanę, sok z cytryny i czosnek. Polej sosem rybę po wyjęciu z piekarnika.
Źródło: www.allrecipes.com
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com