5 rad na to, jak skutecznie leczyć migreny

Zdrowie Niedziela, 8 grudnia 2013
Oceń:
4 / 25 głosów
5 rad na to, jak skutecznie leczyć migreny

Migreny to niezwykle silne bóle głowy, które mogą trwać nawet do 3 dni bez przerwy. Zazwyczaj ból jest bardzo mocny i pulsujący oraz znajduje się tylko po jednej stronie głowy. Dzięki danym epidemiologicznym wiadomo, że kobiety znacznie częściej chorują na migreny niż mężczyźni. Aż około 14-35% dorosłych kobiet zapada rocznie na nieustające i powtarzające się migreny, u mężczyzn odsetek ten wynosi od 12-28%. Panie są więc znacznie bardziej podatne, dlatego warto poznać parę rad pozwalających przetrwać atak migrenowy i zacząć leczenie:

1. Zerwij z nałogami

Migreny częściej występują u kobiet, które palą papierosy i piją alkohol. Powinniśmy także uważać na bycie palaczem biernym, czyli unikać osób palących papierosy w naszym towarzystwie.

2. Zadbaj o swoją dietę

Warto spróbować wyeliminować z diety produkty takie jak sery żółte, potrawy smażone, konserwy i nabiał. Również spożycie roślin strączkowych powinno zostać ograniczone. Jeśli chodzi o płyny należy zrezygnować z kawy i mocnej herbaty

3. Nastawienie zegara biologicznego

Jeśli sypiamy bardzo nieregularnie to czas to zmienić. Powinniśmy chodzić spać i budzić się o jednej, wybranej godzinie by jak najbardziej zminimalizować możliwość występowania jakichkolwiek zaburzeń snu. Zaburzenie dobowego rytmu aktywności i snu jest główną przyczyną występowania migren i mocnych bólów głowy.

4. Unikanie mocnych zapachów

Jeśli to możliwe i nie polega na tym nasza praca należy unikać sklepów i miejsc, gdzie
znajdują się różnego rodzaju lakiery i farby. Również zapach benzyny może uaktywnić napad migrenowy u osoby nań wrażliwej. Substancje lotne znajdujące się w takich produktach powodują podrażnienie włókien nerwowych.

5. Unikanie mrożonych i zimnych produktów

Należy unikać spożywania bardzo zimnych produktów. Oczywiście dozwolone jest jedzenie np. lodów ale należy zostawić je na jakiś czas w temperaturze pokojowej by najpierw troszkę się roztopiły. Według badań u ponad 90% chorych na migrenę występuje znaczna wrażliwość na tego typu pokarmy. Dzieje się tak przez obniżanie temperatury podniebienia i jamy ustnej, a przez to aktywację zakończeń nerwowych odprowadzanych do głowy.