3 przepisy na smaczne naleśniki. Na pewno jeszcze ich nie próbowałaś!

Kuchnia Czwartek, 8 marca 2018
Oceń:
5 / 17 głosów
3 przepisy na smaczne naleśniki. Na pewno jeszcze ich nie próbowałaś!

Jeśli kochacie naleśniki, ale już trochę znudziliście się tradycyjnym farszem, mamy dla was 3 bardzo smakowite, wytrawne propozycje.

Naleśniki bazyliowe z kurczakiem

Naleśniki:

  • 1 jajko
  • sól
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta sody
  • 10 łyżek mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 garści listków bazylii

Nadzienie:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 mozzarella
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 garści orzechów laskowych
  • 2 garści listków bazylii

Usmaż naleśniki. Wszystkie składniki na farsz drobno pokrój. Kurczaka usmaż, dodaj mozzarellę, pomidorki, oliwki, orzechy laskowe oraz bazylię. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Naleśniki wypełnij nadzieniem i złóż je 2 razy na pół. Posyp oliwkami i orzechami laskowymi.
Pieczone naleśniki z kurczakiem w sosie bolognese

5 naleśników:

  • 1 opakowanie sosu spaghetti bolognese
  • 200 gram piersi kurczaka
  • 1 marchewka
  • 100 gram sera żółtego
  • 100 ml śmietany

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pokrój mięso i marchewkę i wszystko razem podsmaż. Dodaj 200 ml wody i opakowanie sosu do spaghetti bolognese. Gotuj 5 minut. Zetrzyj ser. Naleśniki wypełnij farszem mięsnym i zroluj. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Rozprowadź na nich śmietanę i posyp serem. Piecz ok. 10 minut.

Naleśniki z warzywami

  • 200 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 50 gram kukurydzy konserwowej
  • 50 gram groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka przyprawy, sól, pieprz, oregano

Usmaż naleśniki. Zetrzyj ser żółty. Marchewkę, paprykę i cukinię pokrój w kostkę. Pokrój cebulę i podsmaż. Dodaj marchewkę, paprykę, cukinię i kukurydzę i duś ok. 10 min. Dodaj groszek i przyprawy, duś ok. 5 min. Odcedź warzywa. Ostygnięty farsz wymieszaj z żółtym serem. Naleśniki nadziej farszem. Złóż 2 razy na pół. Ułóż w żaroodpornym naczyniu i piecz. ok. 15 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.