Jak rozpoznać czy mięso jest świeże?
Udostępnij Google News
Dom i ogród

Jak rozpoznać czy mięso jest świeże?

Już kilka razy doświadczyłaś tego, że kupiłaś w sklepie mięso, które po powrocie do domu okazało się być nieświeże? W takim razie koniecznie dowiedz się, jak rozpoznać czy mięso jest świeże i już nigdy nie daj się nabrać!

Mięso wieprzowe

Świeże mięso wieprzowe jest różowe, jędrne, również otoczone białym tłuszczem. Jeżeli mięso ma sine lub brązowe zabarwienie, prawdopodobnie jest nieświeże.

Ryby

Filet ryby powinien mieć jasny, jędrny środek, bez szczelin pośrodku. Jeżeli kupujesz rybę w całości, zwróć uwagę na wygląd jej oczu. Muszą być one jasne i przejrzyste. Jeśli ryba ma mętne spojrzenie, prawdopodobnie nie jest świeża. Skóra natomiast powinna być błyszcząca, a skrzela jaskrawoczerwone.

Mięso jagnięce

Mięso może mieć zarówno różowy, jak i ciemnoczerwony kolor. Tłuszcz, jak i w przypadku inny rodzajów mięsa, powinien mieć biały kolor.

Mięso drobiowe

Świeży kurczak powinien być różowy. Skóra musi mieć kolor biały lub delikatnie żółty.

Mięso wołowe

Wołowina powinna mieć kolor głębokiej czerwieni, z jasno-białą obwódką tłuszczu naokoło. Jeżeli kupujesz wołowinę z kością, zwróć uwagę na to, żeby kość miała równie jasny, biały kolor. Świadczy to o świeżości mięsa. Mielone mięso wołowe także powinno być czerwone z białymi drobinkami tłuszczu.

Czasami wystarczy naprawdę niewiele, żeby kupić świeże produkty mięsne. Jeśli masz możliwość ich powąchania - zrób to. Czynność ta, jest skutecznym sposobem na wykrycie nieświeżego mięsa.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie