Dziennie można wypić 3–5 filiżanek kawy dziennie, czyli około 400-500 mg (kobiety w ciąży mogą wypić o połowę mniej) - jak wynika z badań Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej USA przeprowadzonych w lutym 2015 roku. Według naukowców umiarkowane picie kawy - czyli mieszczące się w tym normach - zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że miłośnicy kofeiny często przyjmują ją też w innych formach - w herbacie, czekoladzie, napojach energetycznych, coca-coli - wtedy należy zmniejszyć przyjmowaną dawkę. Z kolei według innych badań (Europejskiego Bezpieczeństwa Żywności) maksymalnie można wypić 5 filiżanek espresso. Przekroczenie tej dawki może spowodować choroby serca, bezsenność, nerwowość, podwyższać ciśnienie, a nawet wywołać ataki paniki.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com