Dietetyczne super połączenia

Dietetyczne super połączenia

W naszej diecie są produkty, które chętnie ze sobą łączymy. Niektóre z nich tworzą pary dobre dla naszego zdrowia, zaś inne lepiej jadać osobno. Dziś kilka słów o super parach, które warto mieć w swoim menu.
Reklama
Gotowana marchew i masło Jednym z najważniejszych składników znajdujących się w marchewce jest prowitamina A czyli beta-karoten. Substancja ta wpływa pozytywnie na nasz wzrok a także nadaje skórze piękny kolor. Aby prowitamina A znajdująca się w marchewce mogła zostać w pełni wykorzystana należy podać warzywo z niewielką ilością tłuszczu. Stąd połączenie masła i gotowanej marchewki jest idealne nie tylko ze względów smakowych. Kiełbasa z chrzanem Chrzan jest najlepszym dodatkiem do kiełbasy. Ta ostra przyprawa ułatwia i przyspiesza proces trawienia tłuszczy i spalania kalorii z nich powstałych. Dzięki łączeniu tłustej kiełbasy z chrzanem znacznie zmniejsza się niebezpieczeństwo związane z problemami żołądkowymi. Papryka i fasola Warzywa strączkowe są bogate w żelazo. Niestety pierwiastek te występuje w formie trudno przyswajalnej. Zmienia się to, gdy w potrawie wraz fasolą jest warzywo z dużą ilością witaminy C np. papryka. Dzięki takiemu połączeniu do organizmu trafia witamina C wzmacniająca odporność i żelazo niezbędne do produkcji hemoglobiny.
Reklama
Kapusta kiszona i oliwa Kapusta kiszona jest bogata m.in. w witaminę B12, która wzmacnia naszą odporność na stres. Oliwa dodana do surówki z kiszonej kapusty ułatwia przyswajanie witaminy i wzmacnia jej działanie. Razowiec z czosnkiem Pieczywo razowe jest bogate w żelazo i cynk. Oba te mikroelementy znacznie lepiej są przyswajane przez organizm w towarzystwie związków siarkowych. Dlatego dobrze jest do kanapki z razowca dodać masło czosnkowe. Taki zestaw nie tylko poprawia przyswajanie żelaza i cynku, ale również wzmacnia odporność organizmu. Kawa z cukrem Kiedy brakuje Ci sił i energii koniecznie sięgnij po filiżankę kawy. Zawarta w kawie kofeina w połączeniu z pochodzącą z cukru glukozą pobudza i dodaje energii. Nie warto więc zupełnie rezygnować ze słodzenia tego napoju, nawet w celach dietetycznych.
Reklama
Autor - Olga Szarycka
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
o.szarycka@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama