Jakich produktów lepiej nie łączyć w diecie?
Udostępnij Google News
Kuchnia

Jakich produktów lepiej nie łączyć w diecie?

W naszej diecie jest sporo produktów, które połączone pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie i zdrowie. Musisz jednak wiedzieć, że są i takie, które choć smaczne, szkodzą nam. Zobacz, czego lepiej nie łączyć tworząc domowe potrawy.

 Ogórek i pomidor

Oba te warzywa bardzo często można znaleźć w sałatkach. Niestety dietetycy nie zalecają ich łączenia. W świeżych ogórkach znajduje się askorbinaza. Jest to enzym rozkładający witaminę C, która zawarta jest m.in. w pomidorach. Warto jednak wiedzieć, że podczas kiszenia enzym ten staje się nieaktywny i łączenie pomidorów z ogórkami kiszonymi to doskonały pomysł nie tylko ze względów smakowych.

 Herbata i cytryna

Listki herbaty zawierają glin, który negatywnie wpływa na pamięć. W naparze jest go niewiele i jest w formie przyswajalnej dla organizmu, a więc nie szkodzi. Jeśli jednak listki herbaty mają kontakt z sokiem z cytryny wówczas glin staje się szkodliwy dla naszego organizmu. Dlatego jeśli lubisz herbatę z cytryna pamiętaj, aby dodawać ją do gotowego napoju, a nie w momencie, gdy w filiżance znajdują się jeszcze liście lub torebka.

 Pomidor i twaróg

Kanapka z twarożkiem i plasterkiem pomidora to częste śniadanie w naszych domach. Warto jednak wiedzieć, że kwasy zawarte w pomidorach w połączeniu z wapniem z twarogu tworzą małe kryształki, które osadzają się w stawach. Jeśli jest ich niewiele nie są one szkodliwe, ale przy większej ilości mogą utrudniać poruszanie się oraz powodować bóle.

 Czerwone wino i czerwone mięso

Czerwone wino jest polecane jako dodatek o dań z czerwonego mięsa. Niestety jak pokazują badania, choć to połączenie smaczne, to nie najlepsze ze względów dietetycznych. Czerwone mięso znane jest z tego, że zawiera duże ilości żelaza w dobrze przyswajalnej formie. Potrawy mięsne zalecane są m.in. osobom mającym problemy z anemią. Natomiast w czerwonym winie znajdują się garbniki, które utrudniają przyswajanie żelaza. Dlatego łącząc oba te produkty na własne życzenie zmniejszamy ilość żelaza, które mogłoby się znaleźć w naszym organizmie.

 Obiad i owoce

Nie najlepszym pomysłem jest też jedzenie owoców zaraz po obiedzie. Mięso czy pełne ziarno jest wolno trawione w jelitach, co powoduje, że owoce zjedzone po obiedzie długi czas pozostają w żołądku, gdzie dochodzi do fermentacji. Ten proces sprawia, ze pojawiają się nieprzyjemne wzdęcia i bóle.

 Alkohol i grzyby

Alkohol ścina jedno z białek znajdujących się w grzybach jadalnych. Powoduje to, że stają się one niestrawne, co może wiązać się z powstawaniem problemów żołądkowych.

 Powyższe połączenia produktów często są bardzo smaczne, choć nie zawsze zdrowe. Warto jednak pamiętać, że jedzone sporadycznie nie powinny nikomu zaszkodzić.

Źródło zdjęcia: fotolia.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie