Czasem jednak pojawia się myśl, żeby zrobić coś innego zaskoczyć gości nowym smakiem i wyglądem sałatki na stole. Wówczas zaczynamy poszukiwania przepisów, inspiracji i pomysłów.
Przedstawiam Paniom 5 sałatek, których wykonanie nie jest bardzo czasochłonne, a moim zdaniem są pyszne i na moim stole udało im się dokonać zmiany.
Oto one - szybkie i zdrowe a do tego niedrogie sałatki do samodzielnego przygotowania:
1. Sałatka z makaronem tortellini
1 opakowanie makaronu tortellini z szynką (ugotować zgodnie z recepturą z opakowania), 1 por (kroimy w półtalarki), 1 puszka kukurydzy, 300 gram szynki konserwowej (kroimy w kostkę) , 300 gram sera żółtego (kroimy w kostkę), mała puszka kiełków fasoli mung (kroimy je aby nie były tak długie).
Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce, dodajemy majonez do smaku bądź majonez pomieszany z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem.
2. Sałatka z zupek chińskich
2 zupki chińskie (najlepiej vifon, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy do zaparzenia, wody nie nalewamy zbyt wiele, nie ma wyjść zupa tylko makaron ma porządnie napęcznieć), 1 por (krojony w półtalar ki, ½ puszki kukurydzy, ½ puszki ananasa (kroimy w kostkę), dodajemy majonez, doprawiamy solą oraz pieprzem.
3. Sałatka z kurczakiem
Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę doprawiamy solą i smażymy na niewielkiej ilości oleju, przekładamy na dno wysokiej miski. 1 cebulę kroimy w kostkę i wysypujemy na mięso, jako kolejną warstwę, następnie wysypujemy puszkę kukurydzy, całą powierzchnię smarujemy majonezem i polewamy ketchupem.
Na wierzch wysypujemy drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Pamiętajmy aby nakładać od dołu.
4. Sałatka z paluszkami surimi
Paluszki krabowe kroimy ala talarki, dodajemy torebkę ugotowanego ryżu, 300 gram startego żółtego sera, ½ puszki kukurydzy, 3 jajka pokrojone w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy dodajemy majonez sól i pieprz do smaku.
5. Sałatka z tuńczykiem
Puszkę tuńczyka w sosie własnym przekładamy do miski, dodajemy ½ czerwonej papryki. ½ zielonej, ½ żółtej (wszystkie pokrojone w kostkę), cały lub połowa ogórka szklarniowego (zależnie od wielkości) również pokrojony w kostkę, 2 pomidory pokrojone w kostkę, 200 gram żółtego sera pokrojonego w kostkę, można również dodać małą czerwoną cebulę.
Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy1/4 łyżeczki cukru i skrapiamy sokiem z cytryny, można również dodać zioła do sałatek.
Do podania na wierzchu można ułożyć pokrojone w ćwiartki jajka.
Marta