Czy należy myć mięso przed gotowaniem?
Udostępnij Google News
Dom i ogród

Czy należy myć mięso przed gotowaniem?

Mycie mięsa przed gotowaniem, wydaje nam się naturalną czynnością. A jednak jest to błąd! Tym bardziej nie należy namaczać mięsa w wodzie.

Czy należy myć mięso przed gotowaniem? Odpowiedź brzmi: nie.

Zwłaszcza nie należy myć surowego mięsa drobiowego, jest ono bowiem szczególnie narażone na zakażenie bakteriami chorobotwórczymi. Giną one naturalnie w temperaturze powyżej 70 stopni Celsiusza.

Jeśli więc umyjesz mięso, zwiększysz prawdopodobieństwo, że bakterie przeniesiesz na blat, zlew i kran, a z nich z kolei na swoje ciało czy ubranie.

Tym bardziej nie należy moczyć mięsa w wodzie, bo w niej bakterie szybciej się rozmnażają.

Co więc należy zrobić?

Jeśli chcesz wytrzeć mięso z krwi, użyj do tego ręczników papierowych. Pamiętaj też o dokładnym umyciu rąk w gorącej wodzie i z mydłem, gdy już skończysz pracę.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie