6 ważnych powodów, dla których warto jeść rzeżuchę
Rzeżucha jest rośliną, która ma wielką moc, ale większość ludzi nie ma jej jeszcze w swoim menu. Jest idealna zarówno do sałatek, jak i do innych potraw. Jeśli znasz najważniejsze, najbardziej cenne właściwości tej zielonej rośliny, nie możesz nie wprowadzić jej do swojego jadłospisu! Zwłaszcza, że rzeżucha jest dostępna przez cały rok.
Reklama
1. Rzeżucha zawiera 17 różnych składników i minerałów, które mają działanie zapobiegawcze przeciwko wielu chorobom łącznie z chorobami nowotworowymi.
2. Ponadto roślina ta, zmniejsza szkodliwy poziom cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.
3. Ma bardzo wysokie stężenie witaminy C, której poziom jest o wiele wyższy niż w przypadku wielu innych warzyw i owoców. Ponadto jest bogata w witaminy K - witamina ta pomaga w krzepnięciu krwi, wzmacnia kości i dba o kondycję naszego mózgu.
4. Jest polecana także osobom, które mają problemy ze wzrokiem, ponieważ jest bogata w witaminę A, luteinę, beta-karotenoidy i zeaksantyny. Rzeżucha zawiera też ryboflawinę, niacynę, witaminę B6 (pirydoksyna), tiaminy i kwas pantotenowy - te składniki są ważne jeśli chodzi o nasz metabolizm.
5. Jakby tego było mało, rzeżucha jest jeszcze bogata w minerały i biometale. Należą do nich cząstki miedzi, wapnia, potasu, magnezu, manganu i fosforu. Potas jest przeciwnikiem sodu i reguluje ciśnienie krwi oraz tętno. Wapń jest niezbędny do prawidłowego zdrowia kości, zębów, jak również mięśni szkieletowych.
6.
Mało kto wie, że rzeżucha jest bardzo dobra na przeziębienia, zapalenie oskrzeli, zapalenie dziąseł, zapalenie pęcherza moczowego i wiele innych dolegliwości. Jeśli nasz stan zdrowia nie wymaga leczenia antybiotykami, które mogą uszkodzić jelita, wypróbujmy bardziej naturalne sposoby.
Jak wykorzystać rzeżuchę w kuchni?
Dodaj ją do gotowanych przez siebie zup czy sosów. Rzeżucha jest odporna na wysokie temperatury, więc nie ma żadnej obawy, że substancje odżywcze zostaną utracone. Można także zastosować rzeżuchę, jako dodatek do sałat czy kanapek.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Reklama
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
"Wyhoduj rzeżuchę na talerzu". Pamiętasz to ze szkoły? Zrób to w ten sposób
Rzeżucha, smaczne warzywo czy dekoracja? A może jedno i drugie? Rzeżuchę najczęściej wysiewamy wiosną lub w porze świąt Wielkiej Nocy. Stanowi ona doskonałą dekorację stołu ale również smaczne, wartościowe i cenne dla zdrowia warzywo. Może służyć jako dodatek do sałatek, na chlebek z masełkiem czy do posypania wędliny, jednym słowem jak kto lubi.
Rzeżucha na Wielkanoc - bogactwo witamin na świątecznym stole. Jak i kiedy siać rzeżuchę?
Rzeżucha to zielona roślina, będąca bogatym źródłem niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i mikroelementów. Najczęściej przypominamy sobie o niej w okresie Wielkanocy - może być ona nie tylko smacznym i zdrowym dodatkiem do potraw, ale też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Jak i kiedy siać rzeżuchę, by zdążyła wyrosnąć na Święta?
6 właściwości rzeżuchy, o których powinnaś wiedzieć
Rzeżucha jest idealnym dodatkiem zarówno do sałatek, jak i do innych potraw. Jeśli znasz najważniejsze, najbardziej cenne właściwości tej zielonej rośliny, nie możesz nie wprowadzić jej do swojego jadłospisu! Poznaj 6 właściwości rzeżuchy i korzystaj z nich każdego dnia!
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl