Przepisy na krem winogronowy i krem malinowy
Udostępnij Google News
Kuchnia

Przepisy na krem winogronowy i krem malinowy

Krem winogronowy

Składniki:

60 g winogron

szklanka kremowej śmietany

zagęstnik do śmietany

3/4 szklanki cukru pudru

sok z cytryny

2 łyżki lekko zrumienionych płatków migdałowych

Przygotowanie:

Z winogron wybieramy i odkładamy 12 najładniejszych owoców do przybrania deseru, pozostałe pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Pod koniec miksowania do owoców dodajemy połowę cukru i sok z cytryny. Kremówkę ubijamy wraz z pozostałym cukrem i zagęstnikiem. Ubitą śmietanę z winogronami delikatnie, ale dokładnie mieszając, od razu przekładamy do pucharków. Przybieramy winogronami i posypujemy migdałowymi płatkami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

Krem malinowy

Składniki:

60 dag malin

szklanka cukru

sok i skórka z cytryny

galaretka malinowa

szklanka kremowej śmietany

świeże listki melisy

Przygotowanie:

Przebrane, wypłukane maliny przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy puszczą sok, dodajemy do nich szklankę wody oraz sok i skórkę z cytryny. Trzymamy przez 10 minut na średnim ogniu i od razu przecieramy przez gęste sito. Galaretkę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaną dodajemy do gorącego syropu. Mieszamy tak długo, aż całość się rozpuści. Porcje rozlewamy do pucharków, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami melisy.

Źródło zdjęcia: www.pixabay.com

Udostępnij Google News Komentarze

Podobne tematy

Polecane dla ciebie