Składniki:
60 g winogron
szklanka kremowej śmietany
zagęstnik do śmietany
3/4 szklanki cukru pudru
sok z cytryny
2 łyżki lekko zrumienionych płatków migdałowych
Przygotowanie:
Z winogron wybieramy i odkładamy 12 najładniejszych owoców do przybrania deseru, pozostałe pozbawiamy pestek i miksujemy na mus. Pod koniec miksowania do owoców dodajemy połowę cukru i sok z cytryny. Kremówkę ubijamy wraz z pozostałym cukrem i zagęstnikiem. Ubitą śmietanę z winogronami delikatnie, ale dokładnie mieszając, od razu przekładamy do pucharków. Przybieramy winogronami i posypujemy migdałowymi płatkami. Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Krem malinowy
Składniki:
60 dag malin
szklanka cukru
sok i skórka z cytryny
galaretka malinowa
szklanka kremowej śmietany
świeże listki melisy
Przygotowanie:
Przebrane, wypłukane maliny przekładamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin. Gdy puszczą sok, dodajemy do nich szklankę wody oraz sok i skórkę z cytryny. Trzymamy przez 10 minut na średnim ogniu i od razu przecieramy przez gęste sito. Galaretkę mieszamy w 1/2 szklanki zimnej wody, dokładnie wymieszaną dodajemy do gorącego syropu. Mieszamy tak długo, aż całość się rozpuści. Porcje rozlewamy do pucharków, odstawiamy do wychłodzenia. Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, świeżymi owocami i listkami melisy.
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com